بازار بورس به عنوان یکی از بازارهای مالی تخصصی در سراسر دنیا شناخته میشود. بنابراین، برای کسب تجربه موفق در این بازار، بهتر است با آموزش وارد شد. از جمله مهارتهایی که احتمال موفقیت در سرمایهگذاری را افزایش میدهد، میتوان به تابلوخوانی، تحلیل تکنیکال، تحلیل بنیادی و مدیریت ریسک اشاره کرد. همچنین، در کنار یادگیری مهارتهای ذکر شده، تحلیل اقتصاد کلان و بازارهای موازی به تحلیل دقیقتر بازار سهام کمک میکند.
ابزارهای تحلیلی در بازار بورس
برای تحلیل و بررسی ابعاد مختلف بازار بورس از جمله روندها، ارزندگی بازار در دورههای زمانی مختلف روشهایی وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد.
نقش تحلیل بنیادی در بورس
تحلیل بنیادی روشی برای تعیین ارزش واقعی سهام یک شرکت یا بازار بوده و شناخت ارزش ذاتی سهام را از طریق بررسی عوامل مالی و اقتصادی ممکن میسازد.
ارزش ذاتی یک سهم در مجموعهای از دارایی و برند آن شرکت نهفته است. ممکن است قیمت سهامی که در حال حاضر در بازار بورس معامله میشود به طور کامل نشان دهنده ارزش واقعی آن شرکت نباشد. برای تحلیل ارزش واقعی سهام یک شرکت، بهتر است عوامل مهمی مثل نسبهای ارزش بازار، سودآوری، صورتهای مالی، محصول تولیدی، سابقه شرکت، جایگاه در صنعت، طرحهای توسعه، طرحهای افزایش سرمایه و … را بررسی کرد.
نقش نسبتهای ارزش بازار در بررسی و تحلیل وضعیت سهام شرکتها و بازار بورس میتواند تعیین کننده باشد. با استفاده از این نسبتها امکان تعیین ارزش فعلی بازار یا سهم، راحتتر است. از جمله این ضرایب میتوان به نسبت قیمت به سود (P/E)، نسبت قیمت به فروش (P/S) و نسبت قیمت به ارزش دفتری (P/B) اشاره کرد.
زمانی که نسبتهای ارزش بازار یک سهم در مقایسه با صنعت خود و بازار بورس، در اعداد مطلوبتری قرار داشته باشد این مفهوم استنباط میشود که قیمت سهام شرکت مذکور زیر ارزش واقعی خود قرار داشته و سرمایهگذاری در آن میتواند مناسب باشد.
از دیگر عوامل مهم در تحلیل بنیادی یک سهم، بررسی نسبتهای سودآوری آن است. از جمله نسبتهای سودآوری میتوان به حاشیه سود ناخالص، حاشیه سود عملیاتی، حاشیه سود خالص، بازده داراییها (ROA) و بازده حقوق صاحبان سهام (ROE) اشاره کرد. در صورتیکه نسبتهای مذکور در مقایسه با صنعت، بالاتر باشد، میتوان نتیجه گرفت که وضعیت سودآوری سهم نسبت به صنعت و رقبای خود بالاتر بوده و میتواند گزینه مناسبی جهت سرمایهگذاری باشد.
نکتهای که باید در رابطه با تحلیل بنیادی در نظر گرفت مدت زمان سرمایهگذاری بر اساس این روش است. تحلیلگران بنیادی معمولا سهام شرکتها را برای بازههای زمانی بلندمدت ارزیابی میکنند.
محصول تولیدی و طرحهای توسعه شرکتها نیز از دیگر عوامل تاثیرگذار در تحلیل یک شرکت هستند. طرح توسعه میتواند برای توسعه یک محصول یا ارائه محصول جدید باشد. در نتیجه، بررسی این طرح ها امکان پیشبینی درآمدهای آتی شرکت را تا حدی هموار میکند.
نقش تحلیل تکنیکال در بورس
تحلیل تکنیکال اطلاعات تاریخی بازار یا یک سهم مثل قیمت و حجم معاملات را مورد ارزیابی قرار میدهد. تحلیلگران تکنیکال بر این باور هستند که تمام اطلاعات مربوط به سهام یک شرکت در قیمت آن لحاظ شده است. در این روش از تحلیل با بررسی نمودار قیمت یک سهم، میتوان روند صعودی، نزولی یا خنثی قیمت سهم را دورههای مختلف مثل روزانه، هفتگی، ماهانه و … مشاهده کرد.
نمودار قیمت را میتوان در انواع مختلفی مثل خطی، شمعی، میلهای و هیکنآشی مشاهده و بررسی کرد. استفاده از نمودارهای شمعی، هیکنآشی و میلهای از محبوبیت بالاتری در بین معاملهگران و تحلیلگران برخوردار است.
اندیکاتورها نیز از مهمترین ابزارها در تحلیل تکنیکال هستند. با استفاده از آنها میتوان محدوده اشباع خرید و فروش در قیمت سهم را تحت نظر داشت. به طور کلی، با استفاده از ابزارهای تحلیلی مثل اندیکاتورها، خط روندها، الگوهای کلاسیک و هارمونیک میتوان برداشت نسبی از آینده قیمت یک سهم انجام داد.
یکی دیگر از کاربردیترین روشها در تحلیل تکنیکال، استفاده از نسبتهای فیبوناچی است. نسبتهای فیبوناچی سطوحی را در قیمت سهم نشان میدهند که احتمال تغییر روند در آن سطوح میتواند وجود داشته باشد.
اشکال گوناگونی از نسبتهای فیبوناچی در تحلیل تکنیکال موجود است. اما، فیبوناچی اصلاحی و فیبوناچی گسترشی، بیشتر مورد استفاده تحلیلگران قرار میگیرد.
سرمایهگذاری با بهرهگیری از انواع روشها
برای یک سرمایهگذاری موفق در بورس بهتر است تمامی مسیرهای تحلیلی را مورد ارزیابی و بررسی قرار داد. به طور مثال اگر سهام شرکتی از لحاظ بنیادی بررسی میشود، توصیه میشود که وضعیت تکنیکالی آن هم مورد تحلیل قرار گیرد.
0 دیدگاه