توپهای رنگی را به طور معمول در ارتفاعات بیش از ۲۰۰ فوت و بر روی کابلهای برق فشار قوی وصل میکنند؛ همچنین محل عمده نصب این توپها محیطهایی از قبیل سطح دریا، ارتفاعات کوهستانی، دره ها، جنگلها و اطراف فرودگاه ها هستند.
دلیل و کاربرد وجود توپهایی که روی کابلهای برق قرار دارند سوال بسیاری از ما بوده و موضوعی است که شاید هنوز هم برای افراد زیادی مجهول باشد؛ لذا در ادامه به کاربرد و مفهوم توپهای رنگی که روی کابلهای برق وجود دارند می پردازیم.
به زبان ساده میتوان گفت: که این توپها نوعی علامت هشدار محسوب میشوند و با قرار دادن این توپ ها روی کابل های برون شهری که احتمال عبور گلایدر و بالگرد ها وجود دارد؛ یک هشدار مصور جهت عدم برخورد بالگرد ها به کابلهای برق ایجاد میشود؛ تا احتمال خطرات جانی و مالی برای گلایدرها، بالگرد ها و همچنین کابلها و دکلهای برق به حداقل برسد.
توجه کنید که این توپ های به ظاهر ساده از اهمیت کاربردی بالایی برخوردار بوده و میتوان دلیل استفاده از آنها را به دو دسته کاربردهای ظاهری و ساختاری تقسیم نمود؛ که این توپها در ظاهر سبب علامت هشدار به اجسام پرنده شده و در ساختار نیز سبب قابلیت کشسان و تغییرات ناشی از پدیده رزونانس میشوند.
کاربرد توپ ها
قطعا کاربرد اصلی این توپ ها تنها هشدار دادن به اجسام پرنده نیست و وظایفی تخصصی و مهم برعهده دارند که در مورد بعدی میتوان به افزایش یا کاهش طول کابل های برق در اثر انقباض و انبساط ناشی از تغییر دمای فصول اشاره کرد؛ به این منظور فنری که در داخل توپها تعبیه شده به حالت کشسان طول کابل کمک کرده و سبب افزایش یا کاهش طول در یک راستا میشود.
البته از دید مهندسی این توپها کاربرد تخصصیتری دارند که سبب عدم پارگی کابل یا کنده شدن دکل با تغییر فرکانس رزونانس (همسانی) میشود؛ به عبارتی مجموع ارتعاشی که در اثر نیروی محرک خارجی ایجاد میگردد کنترل شده و فرکانس عامل خارجی با فرکانس ارتعاشی برابر خواهد بود.
این اتفاق در فرکانسی خاص و در صورت برابری فرکانسهای طبیعی و خارجی اتفاق میافتد؛ لذا زمانی که فرکانسهای طبیعی و عامل خارجی برابر باشند پدیده تشدید رزونانس صورت میگیرد که اگر ارتعاشات سیم از بین نرود عواقبی مانند: پارگی سیم یا افتادن دکلهای سست را به همراه خواهد داشت.
در این راستا سیم و کابل کسری با تولید با کیقیت ترین و مرغوب ترین سیم و کابل های موجود در بازار توانسته تا حد بسیار زیادی از پارگی کابل ها و خطرات احتمالی ناشی از آن جلوگیری کند.
رنگ بندی و مشخصات توپ ها
از لحاظ مشخصات ظاهری و ساختاری نیز جنس بدنه این توپها به طور معمول فایبرگلاس بوده و با لایهای از رزین پلیاستر کاور میشود و پس از قرارگیری لایه ژل مانند روی بدنه، رنگ آمیزی میشوند؛ لذا متریال به کار رفته و مراحل رنگآمیزی این توپها سبب مقاومت بالا، طول عمر توپ ها و ماندگاری رنگ در برابر عوامل محیطی مختلف است.
ضمنا رنگ توپ ها شبرنگ بوده و نه تنها در طول روز به وضوح مشخص است؛ بلکه در طی شب نیز برق خاصی داشته و قابل رویت هستند و به طور معمول در رنگ های نارنجی یا قرمز تولید و تعبیه میشوند تا دید مناسب و کافی به گلایدرها و بالگرد ها بدهند.
اگرچه رنگ استاندارد توپهای کابل نارنجی است؛ اما در رنگهای زرد، قرمز و حتی سفید هم وجود دارند و این تنوع رنگ تنها یک مشخصه ظاهری بوده و هیچ تاثیر و تفاوتی در کاربرد این توپ ها نخواهند داشت.
✓ شاید علت رنگبندی متنوع این توپها برای شما هم سوال باشد؛ لذا تفاوت رنگ تنها جهت وضوح رنگ توپ متناسب با محل مورد نظر است؛ زیرا بافت زمین یا فضای قرارگیری برخی از کابلها ممکن است قابلیت رویت توپ ها را کاهش دهد؛ لذا رنگهای دیگری جز رنگ استاندارد نارنجی نیز تولید میشود.
روش نصب توپ ها
همانطور که اشاره شد محل قرارگیری این توپ ها ارتفاع قابل ملاحظهای است که اندازهای از ۲۰ تا ۳۶ پوند داشته و به طور معمول وزنی معادل ۷ الی ۵/۷ کیلوگرم دارند؛ به لحاظ اندازه نیز در خطوط گستردهای که از آب ها و دره ها عبور میکنند اندازه توپ ها نباید از ۹۱ سانتیمتر کوچکتر باشد.
برای ارتفاعات کمتر از ۱۵متری نیز از سایز کوچکتر یعنی توپهای ۵۱ سانتیمتری استفاده میشود و به این ترتیب سایز توپ با ارتفاع خطوط انتقال از سطح زمین رابطه مستقیمی دارد؛ البته نحوه نصب و حدفاصل توپها نیز طبق فاکتورهای خاصی انجام میشود که در ادامه اشاره خواهیم کرد.
برای نصب این توپها باید استاندارد لازم و فاصله مناسب بین هر توپ رعایت شود و به این منظور تمام توپها به صورت یکنواخت و در فاصله ۶۱ متری هم قرار میگیرند و این ویژگی سبب توزیع مساوی وزن در طول خط انتقال برق میشود؛ لذا وجود توپها نه تنها بر کشسان کابل برق اثر منفی وارد نمیکند؛ بلکه ایمنی اتصالات را دوچندان میکند.
این توپ ها به صورت دو نیم کره بوده که اطراف کابل را احاطه کرده و سپس توسط گیره های موجود روی نیم کره ها به یکدیگر چفت میشوند؛ این گیرهها نیز مطابق با قطر سیم اتصال به زمین طراحی و تولید میشوند.
- توجه کنید که توپ ها در مناطق حساس با فاصله ۵ الی ۱۰متری هم قرار میگیرند.
- جهت ایجاد کنتراست مناسب با پس زمینه توپ ها را با الگویی متناوب از لحاظ طرح و رنگ وصل میکنند.
- توپ ها باید روی بلندترین سیم یا نقطه در اتصالات محیط وصل شوند و در صورت وجود چندین خط انتقال نیز اگر فاصله خطوط بیشتر از ۶۱ متر باشد؛ توپها روی خط مجاور نیز وصل میگردند.
- با توجه به اینکه سیمهای برق به دلیل وزن، نوسانات دمایی، باد و... شکم میزنند؛ لذا رعایت استاندارد فاصله ۷/۶۲ دهم متر بین کابل توپ دار با کابل بدون توپ الزامی است.
این موارد نیز برخی از نکات لازم در خصوص تعبیه توپهای رنگی هشدار دهنده و ایمنساز است که باید به هنگام نصب روی کابلهایی با محیط و ارتفاع خاص از سطح زمین مورد نظر قرار بگیرند.
خرید سیم و کابل
در مطالب بالا اهمیت خرید سیم و کابل با کیفیت به خوبی مشخص شد. در نتیجه خرید از فروشگاه مطمئن که محصولاتی با کیفیت و مناسب داشته باشد از ضروریات است. نمایندگی اصلی سیم و کابل کسری گزینه ای مناسب برای خرید سیم و کابل با کیفیت به شمار میرود. پیشنهاد میشود اگر کیفیت و ایمنی از موارد مهم خرید شماست حتما پیش از خرید از محصولات نمایندگی اصلی سیم و کابل کسری بازدید کنید.
0 دیدگاه