طرح توجیهی چیست؟
آیا میدانید طرح توجیهی چیست یا تا به حال به آن نیاز پیدا کرده اید؟ ممکن است در جاهای مختلف به نام طرح توجیهی برخورد کرده باشید یا برای گرفتن مجوز در یک سازمان به آن احتیاج داشته باشید.اگر بخواهیم به صورت کلی بدانیم که طرح توجیهی چیست بهتر است باطرح یک مثال به توضیح آن بپردازیم.
طرح توجیهی در اصطلاح همانطور که از نامش پیداست به توجیه پذیری یک پروژه اشاره می کند.در واقع طرح توجیهی به این سوال پاسخ می دهد که آیا انجام یک پروژه برای ما از نظر اقتصادی توجیه پذیری دارد یا خیر.
با دید باز حرکت کن!
بسیار حائز اهمیت است که شما قبل از شروع کسب و کار خود یک دید کلی از پروژه خود داشته باشید چرا که به غیر از هزینه و سرمایه خود شما زمان و کار خود را نیز در معرض ریسک قرار می دهید.بنابراین بهتر است قبل از آن که کسب و کار خود را شروع کنید یک نمونه طرح توجیهی در مورد آن بیشتر بدانید.
وام و تسهیلات بگیر
این تنها یکی از کاربردهای طرح توجیهی است که برای کسب و کارهای نوپا بسیار حائز اهمیت است.طرح توجیهی کاربرد های دیگری نیز دارد برای مثال شما برای گرفتن وام از بانک نیاز به یک طرح توجیهی نوشته شده در چارچوب و ضوابط استاندارد بانک دارید.
مجوز بگیر
یکی دیگر از کاربردهای مهم طرح توجیهی گرفتن مجوز از سازمان های مربوطه با کسب و کار شما است برای مثال اگر شما قصد داشته باشید کسب و کاری راه بیندازید که مربوط به محیط زیست شود یا ممکن باشد به محیط زیست آسیب برساند شما باید طرح خود را از نظر محیط زیستی بررسی کرده و ثابت کنید که انجام این طرح برای محیط زیست ضرری نخواهد داشت.
برای اینکه بخواهیم این موضوع را بهتر درک کنیم برای مثال یکی از طرح های کسب و کار طرح توجیهی تولید زغال می باشد همانطور که می دانید برای تولید زغال شما به چوب احتیاج خواهید داشت، این مهم است که این چوب را چگونه تهیه می کنید شما نمی توانید برای تهیه زغال از چوب های سالم و یا قطع درختان استفاده کنید بلکه باید از ضایعات چوب استفاده کنید.یکی از مجوز هایی که برای راه اندازی تولید زغال به آن احتیاج دارید گرفتن مجوز از سازمان محیط زیست است.
آنچه باید درباره نگارش طرح توجیهی بدانید
تا اینجا متوجه شدیم که طرح توجیهی مزایا و کاربردهای فراوانی در راه اندازی کسب و کار های مختلف دارد.امل نگارش یک طرح توجیهی کامل به چه صورت است؟آیا ما می توانیم خودمان طرح توجیهی را بنویسیم و یا هر طرح توجیهی قابل قبول بانک و سازمان ها خواهد بود؟اگر شما نیز سوال های مشابه این سوال ها دارید در ادامه این مطلب با ما همراه باشید.
نگارش یک طرح توجیهی قواعد و قوانین خاص خود را دارد که باید در نوشتن آن حتما این قواعد را رعایت کنید تا یک طرح توجیهی با اعتبار بالا داشته باشید.
لازم است نگارش طرح توجیهی را به یک متخصص مجرب و با مهارت بسپارید تا مشکلات احتمالی در ادامه طرح برای شما پیش نیاید.همچنین هر طرح توجیهی برای بانک و سازمان ها به منظور ارائه وام تسهیلات و مجوز ها قابل قبول نیست و باید طبق استانداردهای مورد قبول بانک و سازمان ها نوشته شود.
قدم به قدم در نگارش یک طرح توجیهی کامل که باید توسط تهیه کننده طرح رعایت شود
قدم اول در نگارش یک طرح توجیهی جمع آوری اطلاعات اسناد و مدارک به صورت کامل می باشد.اسناد و مدارک توسط متخصصان تهیه و ارائه می شود.
با در دست داشتن اسناد و مدارک کامل حالا لازم است که در مورد ابعاد مختلف طرح تصمیم گیری شود.
ابتدای طرح توجیهی شامل توضیحاتی در مورد طرح هست. این توضیحات بیشتر به صورت کلی هستند اما در ادامه به صورت جزئی تری نیز ابعاد مختلف پروژه را بررسی می کند برای مثال در طرح توجیهی بسته بندی مواد غذایی به صورت کلی در مورد عمل بسته بندی و نیز مواد غذایی صحبت می شود.در ادامه به صورت جزئی تر این عمل مورد بررسی قرار می گیرد و ماده غذایی که قرار است بسته بندی برای آن صورت بگیرد نیز به صورت جزئی ترین مورد بررسی قرار میگیرد.ممکن است سوالات و یا اهداف دیگری از این پروژه نیز مورد بررسی قرار بگیرد برای مثال که کسب و کار امکان صادرات و واردات را به چه صورت خواهد داشت.
همچنین در این قسمت اهداف کلی پروژه و نیز مواد اولیه مشخصات فنی محصول و غیره آورده می شود.
این بخش از طرح برای کسی که بخواهد یک دید کلی در مورد طرح داشته باشد و با موضوع آن بیشتر آشنا شود بسیار مفید است.
در ادامه با توجه به اطلاعات و داده هایی که تهیه شده اند محاسبات و تحلیل های اقتصادی صورت می گیرد.این بخش برای مقایسه کردن و سنجیدن ابعاد اقتصادی پروژه بسیار مفید است.
برای مثال در هر طرح توجیهی میزان زمین مورد نیاز ،قیمت واحد، محوطه سازی، ساختمان سازی و موارد مشابه محاسبه می گردد.
در این بخش به صورت جزئی و کلی بررسی میشود که چه مقدار سرمایه برای پروژه نیاز است و چه مقدار درامد بعد از چه دوره زمانی برای شما خواهد داشت.برای مثال شما قصد دارید یک دستگاه به قیمت ۲۰ میلیون تومان بخریدو میخواهید بدانید آیا خریدن این دستگاه توجیه پذیر هست و از نظر اقتصادی سودآور خواهد بود یا خیر .با توجه به سرمایه گذاری اولیه و سرمایه متغیری که شما برای کسب و کار خود در نظر گرفته اید چه درآمدی بعد از چه دوره زمانی خواهی داشت و درصد سود این درآمد چه مقدار خواهد بود.
تا اینجا در مورد نگارش طرح توجیهی دانستیم و دانستیم که این نگارش باید بر اساس ضوابط و استانداردها انجام شود تا طرح توجیهی اعتبار مورد نظر را داشته باشد.
بیشتر بدانید
از جمله نکات دیگری که در نگارش طرح توجیهی بسیار مهم است این است که یک طرح توجیهی باید به گونه ای نوشته شده باشد که هدف سرمایه گذار به صورت واضح نشان دهد،قابل درک و فهم باشد و تمامی استانداردها در آن رعایت شده باشد.اگر سرمایه گذار قصد دارد محصول تولیدی خود را صادر کند باید طرح دقیقاً بر روی این هدف متمرکز باشد و نوشتن یک طرح توجیهی هرچند کامل که در مورد فروش این محصول در داخل تمرکز داشته باشد اعتباری نخواهد داشت .
داشتن انسجام و هماهنگی در میان مراحل مختلف یک طرح نیز یکی دیگر از عوامل مهم در نگارش طرح است.
رعایت علائم نگارشی یکی دیگر از عوامل مهم در نگارش طرح می باشد.
همانطور که مشاهده میشود نگارش یک طرح توجیهی کاری مورد نیاز به تجربه و دقت بالاست بنابراین باید این کار را به متخصصان مجرب بسپاریم.
ممنون از اینکه تا پایان این مطلب با ما همراه بودید.اگر نیازمند اطلاعات بیشتری در مورد این موضوع هستید با مراجعه به آقای صنایع می توانید اطلاعات بیشتری کسب کنید .همچنین می توانید با تماس با شماره 09176746951 اطلاعات بیشتری در مورد نگارش طرح توجیهی کسب کنید و در صورت نیاز طرح توجیهی مورد نیاز خود را نیز سفارش دهید.
0 دیدگاه