شهیدی که نخبگان علوم شناختی را به کشور بازگرداند

در دوره‌ای که شهید خرازی دبیر ستاد توسعه علوم و فناوری‌های شناختی بود، با حمایت از نخبگان خارج از کشور، برخی از این نخبه‌ها را بازگرداند.
شهیدی که نخبگان علوم شناختی را به کشور بازگرداند

به گزارش رصد اقتصادی، رضا خسروآبادی معاون پژوهش آزمایشگاه ملی مغز در ارتباط با پایه‌گذاری علوم شناختی در کشور توسط شهید سید کمال خرازی به فارس گفت: معاونت علمی ریاست جمهوری، ستادهایی را برای ورود علوم جدید به کشور پایه‌گذاری می‌کند. به همین خاطر در سیاست‌گذاری، علوم شناختی یکی از ارکانی بوده که اهمیت داشته است زیرا یکی از چهار ستون علمی‌ای که علم آینده روی آن‌ها سوار می‌شود، علوم شناختی است.
خسروآبادی در ادامه گفت: از سال  2001 در دنیا علوم شناختی ترند شد. بنا بر اشرافی که شهید کمال خرازی به مسائل بین المللی داشتند و با توجه به رشته تحصیلی‌شان، با دیدگاه علوم انسانی وارد این حیطه شدند که علوم شناختی را بتوانند پایه گذاری کنند. 
وی افزود: قبل از آن نیز در پژوهشگاه دانش‌های بنیادی توسط اساتید دانشکده برق دانشگاه تهران اموری صورت می‌گرفت و فکر می‌کنم پایه گذاری علوم شناختی از آنجا شکل گرفت و اساتید مطرحی را دعوت کردند. بازدیدهایی از کشورهای مختلف صورت گرفت و ستاد علوم شناختی تشکیل شد و بعد آیین‌نامه‌ها و موارد پایه‌گذاری شکل گرفت و این علم هم در کشور در زمینه های مختلف شروع به کار کرد.
موفقیت هایی که دکتر خرازی در این حوزه کسب کردند
خسروآبادی در ارتباط با موفقیت‌های شهید خرازی در حوزه علوم شناختی عنوان کرد: اساس اینکه شهید خرازی این علم را وارد کشور کردند یک طرف قضیه بود؛ یک طرف قضیه هم ورود نخبگان بود که بتوانند هم اساتید و هم دانشجوهای نخبه را با آیین‌نامه‌هایی که در ستاد علوم شناختی بود، جذب این رشته کنند.
بازگشت نخبگان علوم شناختی به کشور از آمریکا تا ایتالیا و آلمان
وی در ادامه عنوان کرد: من سال 93 دانشگاه دوک شعبه سنگاپور،  دو سال پسادکترا را در زمینه علوم اعصاب شناختی گذرانده بودم تصمیم به برگشت گرفتم. هرچند سه سال دیگر قرارداد داشتم اما دیدم معاونت علمی یک طرح حمایتی گذاشته است. یکی از آن‌ها برای ستاد علوم شناختی بود که اگر مثلا افرادی بخواهند به کشور برگردند، یک دوره پسادکترای یک ساله را حمایت می‌کردند که بعد بتوانند جذب دانشگاه‌ها شوند. 
خسروآبادی در ارتباط با همکاری با ستاد علوم شناختی نیز عنوان کرد: من آذر 93 برگشتم اردیبهشت 94 استخدام شهید بهشتی شدم اما در آن دوره از این حمایت ستاد علوم شناختی، با دوستان آشنا شدم و در قسمت روابط بین الملل با ستاد همکاری داشتم و بعد این همکاری ادامه هم پیدا کرد. من در دوره دبیری ستاد دکتر خرازی برگشتم. پنج یا شش نفر از همکارهای مختلفی که در دانشگاه شهید بهشتی بودند نیز به همین صورت از کشورهای مختلف مثل آمریکا، نیوزیلند، ایتالیا و آلمان به کشور برگشتند.
وی در مورد مشخصات منحصر به‌فرد شهید خرازی گفت: من از ایشان در علوم شناختی بسیار آموختم. ایشان نسبت به جنبه‌های مختلف علم با دید باز نگاه می‌کردند و سبقه دیپلماتیک این شهید هم کمک می‌کرد جامعیت بیشتری را در نظر بگیرند.
خسروآبادی در پایان خاطرنشان کرد: یکی از ویژگی‌های شاخص ایشان وقت‌شناسی بود با مشغله‌های مختلفی که داشتند حتی پنج دقیقه تأخیر در کارشان ندیدم. همچنین من هیچ موقع از ایشان نگاه بالا به پایین ندیدم. العلم سلطان واقعا در ذهنشان بود و به این سمت می‌رفتند و اینکه مرحله به مرحله بتوانند کارها را پیش ببرند، جزو سیاست‌گذاری‌هایشان بود. حتی تا این اواخر هم همیشه حمایت‌هایی که در کنفرانس‌های علوم اعصاب و شناختی برگزار می‌شد پیشقدم بودند.
 

شهیدی که نخبگان علوم شناختی را به کشور بازگرداند

آیا این خبر مفید بود؟