در بازار سرمایه، روشهای متعددی برای تحلیل اوراق بهادار استفاده میشود. هر یک از معاملهگران و سرمایهگذاران با توجه به استراتژیهای معاملاتی، روحیات شخصی و افق زمانی مدنظر خود، این روشها را در فرآیند تحلیل داراییها به کار میگیرند.
به صورت کلی، سه روش اصلی برای تحلیل سهام و سایر اوراق بهادار بورسی مورد استفاده قرار گرفته و هر یک از آنها شامل سبکها و مولفههای متفاوتی هستند.
اولین و متداولترین روش، بررسی نمودار قیمتی اوراق بهادار و الگویابی از رفتار گذشته آن، برای پیشبینی تغییرات قیمتی در آینده است. به این روش تحلیل تکنیکال گفته میشود و در آن معاملهگران متناسب با سبک تحلیل خود و به کمک ابزارها، اندیکاتورها و الگوهای تکنیکال، وضعیت سهام را بررسی میکنند.
روش دوم بررسی سهام در بازار سرمایه، تحلیل بنیادی شرکتهای بورسی است. در این شیوه سرمایهگذاران با مطالعه صورتهای مالی یک شرکت، برآوردی از داراییها، بدهیها، حقوق صاحبان سرمایه، میزان هزینهها، درآمدها و سود و زیان آن به دست میآورند. سپس با توجه به این مولفهها، توان مالی و عملیاتی آن شرکت را سنجیده و ارزش ذاتی سهام آن را محاسبه میکنند.
در صورتی که قیمت معامله سهم در بازار، پایینتر از ارزش ذاتی آن باشد، تحلیلگران این موقعیت را ارزنده شناسایی کرده و در آن سهم سرمایهگذاری میکنند؛ چرا که در تحلیل بنیادی اصل اساسی بر این مبنا قرار دارد که قیمت معامله سهم، به ارزش ذاتی آن نزدیک خواهد شد.
در نهایت، سومین روش پرکاربرد در بازار سرمایه مربوط به مطالعه اطلاعات موجود در تابلوی معاملات سهام است. در ادامه مطلب به معرفی این روش و شرح مختصری از مفاهیم و اصطلاحات اساسی آن پرداخته میشود.
تابلوخوانی در بازار سرمایه
تابلوخوانی به فرآیند بررسی دادهها و تغییرات مربوط به تابلوی معاملات یک نماد گفته میشود. این روش تحلیلی، با هدف رصد جریان ورود و خروج پول هوشمند استفاده میشود. سایت شرکت مدیریت فناوری بورس تهران (TSETMC)، به عنوان مرجع اصلی برای بررسی اطلاعات تابلوی معاملات نمادها شناخته میشود. در ادامه، اصطلاحات تخصصی و نحوه کاربرد اطلاعات در این روش، توضیح داده میشود.
برخی از اصطلاحات اصلی در تابلوخوانی
- خالص خرید حقیقی
اگر جمع ارزش فروش کدهای معاملاتی حقیقی از مجموع ارزش خرید کدهای حقیقی کم شود، معیاری تحت عنوان خالص خرید حقیقی به دست میآید و به صورت درصدی نمایش داده میشود. اگر خالص خرید حقیقی عددی مثبت باشد، میتوان نتیجه گرفت که ارزش خرید حقیقی بیشتر از فروش حقیقی بوده و در صورتی که این عدد منفی شود، نشان از قدرت بیشتر فروشندگان حقیقی دارد.
- سرانه خرید حقیقی
اگر مجموع ارزش ریالی سهام خریداری شده توسط افراد حقیقی را بر تعداد این خریداران تقسیم کنیم، سرانه خرید حقیقی به دست میآید.
- سرانه فروش حقیقی
به حاصل تقسیم مجموع ارزش ریالی فروش افراد حقیقی به تعداد فروشندگان، سرانه فروش حقیقی گفته میشود.
- نسبت قدرت خریدار به فروشنده
این معیار یکی از مهمترین مولفههاییست که در تابلوخوانی بورس به کار گرفته میشود. اگر سرانه خرید حقیقی را تقسیم بر سرانه فروش حقیقی کنیم، مقدار به دست آمده نشان از قدرت خرید حقیقی خواهد داشت. کاربرد این نسبت در انجام معاملات بدین صورت است که اگر قدرت خرید حقیقی عددی بیشتر از یک باشد، قدرت خریداران بیشتر از فروشندگان تلقی خواهد شد و در صورتی که عدد کمتر از یک باشد، نشان از غلبه فروشندگان سهام خواهد داشت.
نحوه تشخیص ورود یا خروج پول هوشمند
در تابلوخوانی نیز همچون سایر روشهای تحلیل سهام، نمیتوان قطعیتی برای پیشبینی دقیق روند تغییرات قیمتی قائل شد. با این وجود تحلیلگران به کمک سنجش و بررسی مولفههای تابلوخوانی، سعی میکنند تا رفتار بازیگران اصلی بازار سرمایه را درک کرده و مشابه آن عمل کنند.
یکی از شیوههای تشخیص ورود و خروج پول هوشمند، افزایش قابلتوجه و مشهود در حجم معاملات و ارزش آنهاست. چند برابر شدن حجم و ارزش معاملات یک سهم نسبت به میانگین روزهای گذشته خود، یکی از نشانههای ورود جریان پول هوشمند به آن سهم یا خروج از آن است.
شیوهای دیگر، بررسی قدرت خرید حقیقی در معاملات سهام است. همانطور که پیشتر ذکر شد، هر چه قدرت خرید حقیقی بالاتر باشد، نشان از توان بیشتر خریداران نسبت به فروشندگان را داشته و احتمال ایجاد روند صعودی قیمت را افزایش میدهد.
در انتها میتوان عنوان کرد که هر یک از روشهای تحلیل، ویژگیهای منحصر به فرد خود را داشته و افراد میتوانند متناسب با ترجیحات شخصی، سبک تحلیل سهام خود را مشخص کنند. نکته حائز اهمیت، ارتقاء مستمر سطح دانش خود در زمینه مالی و سرمایهگذاری و آموزش بورس از طریق منابع معتبر است.
0 دیدگاه