برای افرادی که ترجیح میدهند به جای دریافت کد بورسی و سرمایهگذاری مستقیم در بورس، شیوه غیرمستقیم سرمایهگذاری در این بازار را پیش بگیرند، بهترین گزینههای پیش رو استفاده از خدمات سبدگردانی در بورس و سرمایهگذاری در صندوقهاست. اما هر کدام از این روشها دقیقا چه ویژگیهایی دارند و مشخصاتی که آنها را از یکدیگر متمایز میکند، کدامند؟
سبدگردانی، شیوهای اختصاصی برای سرمایه گذاری در بورس
سبدگردانی در بورس نوعی از سرمایهگذاری اختصاصی در این بازار به شمار میرود. منظور از اختصاصی بودن خدمات سبدگردانی این است که در این دسته از خدمات متقاضیان پس از انتخاب یک شرکت سبدگردان معتبر، برای مدت معمولا یکسال مدیریت سرمایه خود را به دست تحلیلگران خبره شرکت میسپارند. این افراد که از تجربه، دانش و مهارت کافی برای فعالیت در بورس برخوردار هستند، توانایی این را دارند که دارایی شما را به بهترین وجه ممکن مدیریت کنند.
مدیریت دارایی با توجه به میزان ریسکپذیری و اهداف مالی شما
زمانی که از خدمات سبدگردانی در بورس استفاده میکنید، شرکت سبدگردان پیش از اقدام به عقد قرارداد با شما ابتدا میزان ریسکپذیری شما را برآورد میکند. این کار عموما از طریق یک سری فرم ریسکسنجی انجام میشود. در این مرحله متقاضی پس از پاسخ دادن به سوالاتی که بازه زمانی سرمایهگذاری و ریسکپذیری او را مشخص میکند، میتواند اطمینان داشته باشد که سبد داریی که برای او تنظیم خواهد شد، کاملا متناسب با ویژگیهای شخصیتی و اهداف مالی شخصی او خواهد بود. بهعنوان مثال اگر فردی در مدتی کوتاه به سرمایه خود نیاز داشته باشد، به احتمال زیاد سبدگردان سبدی از داراییهای کم ریسک برای او طراحی میکند تا در نتیجه تغییرات شاخص اصل سرمایه متقاضی چندان تحت تاثیر قرار نگیرد.
فراموش نکنید میان ریسک و بازدهی رابطهای مستقیم وجود دارد؛ بنابراین اگر متقاضی فردی ریسکپذیر باشد، میتواند از سبد دارایی خود انتظار بازدهی بالاتری داشته باشد.
کارمزد سبدگردانی
کارمزد سبدگردانی در بورس از دو بخش ثابت و متغیر تشکیل میشود. کارمزد ثابت بخشی از کارمزد خدمات سبدگردانی در بورس است که فارغ از میزان بازدهی سرمایهگذاری از متقاضی دریافت میشود. اما دریافت یا عدم دریافت کارمزد متغیر به بازدهی سرمایهگذاری بستگی دارد. یعنی اگر بازدهی سرمایهگذاری شما از حدی مشخص -که در زمان عقد قرارداد مورد توافق طرفین قرار میگیرد- بالاتر باشد، سبدگردان نسبت به دریافت آن اقدام میکند. در غیر اینصورت، متقاضی کارمزد متغیر را نمیپردازد. درصد هر دو نوع این کارمزدها در قرارداد سبدگردانی ذکر میشود.
حداقل سرمایه مورد نیاز سبدگردانی در بورس
همانطور که در ابتدای مقاله ذکر شد، خدمات سبدگردانی با توجه به اختصاصی بود آن سرویسی هزینهبر است؛ بنابراین شرکتهای سبدگردان همواره حداقل سرمایهای را برای ارائه این دست خدمات در نظر میگیرند. حداقل سرمایه مورد نیاز برای استفاده از خدمات شرکت سبدگردان فارابی معادل یک میلیارد تومان است. بنابراین میتوانید با این میزان از سرمایه نسبت به عقد قرارداد سبدگردانی اقدام کرده از سود این شیوه سرمایهگذاری اختصاصی بهرهمند شوید.
دریافت کد بورسی، پیشنیاز استفاده از خدمات سبدگردانی
برای استفاده از خدمات سبدگردانی باید نسبت به دریافت کد بورسی نیز اقدام کنید. اگر در حال حاضر کد بورسی ندارید و در سجام نیز ثبتنام نکرده مراحل احراز هویت را انجام ندادهاید، میتوانید از طریق کارگزاری فارابی بهصورت رایگان و در کمتر از پنج دقیقه تمام این مراحل را انجام دهید.
آشنایی با صندوقهای سرمایهگذاری و تفاوت آنها با سبدگردانی
استفاده از خدمات صندوقهای سرمایهگذاری شیوه دیگری برای سرمایهگذاری غیرمستقیم در بورس است. زمانی که بهعنوان مثال در یک صندوق درآمد ثابت سرمایهگذاری میکنید، همچنان مدیریت سرمایه خود را به دست افراد حرفهای بازار سپردهاید؛ اما این بار نوع سرمایهگذاری اختصاصی نیست. یعنی هم شما و هم عده زیاد دیگری از افراد سرمایه خود را به صندوق مورد نظر سپردهاند و حالا مدیران صندوق، تمام این سرمایه را صرف سرمایهگذاری در داراییهای مختلف کردهاند.
بنابر موارد گفته شده میتوان چنین نتیجه گرفت که یکی از اصلیترین تفاوتهای صندوق سرمایهگذاری با سبدگردانی در ارتباط با بحث اختصاصی بودن سرمایهگذاری است. اما این تنها تفاوت صندوق و سبدگردانی نیست. یکی دیگر از مهمترین تفاوتهای این دو شیوه سرمایهگذاری در حداقل سرمایه مورد نیاز برای استفاده از خدمات آنهاست.
برای سرمایهگذاری در صندوقهایی مانند صندوق درآمد ثابت یا سهامی، بحث حداقل سرمایه مطرح نیست. بهعنوان مثال شما میتوانید حتی با مبالغ کمتر از یکصد هزار تومان در صندوق درآمد ثابت فارابی (صندوق دوم اکسیر فارابی) سرمایهگذاری کنید.
انواع صندوقهای سرمایهگذاری
درست است که سرمایهگذاری در صندوقها مانند سبدگردانی اختصاصی نیست؛ اما این صندوقها انواع مختلفی دارند و شما میتوانید بسته به میزان ریسکپذیری خود سرمایه خود را بین صندوقهای مختلف تقسیم کرده ریسک سرمایهگذاریتان را مدیریت کنید. بهعنوان مثال فردی را تصور کنید که ریسکپذیری اندکی دارد، اما همچنان نمیخواهد سود سرمایه گذاری در بورس را از دست دهد. در چنین حالتی فرد میتواند بخش اعظم سرمایه خود را صرف سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت کرده، مابقی را در یک صندوق سهامی سرمایهگذاری کند. از آنجایی که سرمایهگذاری در صندوق درآمد ثابت بدون ریسک است، سرمایهگذار میتواند اطمینان داشته باشد تمام بخشی که در صندوق درآمد ثابت سرمایهگذاری کرده با بازدهی متناسب با ریسک سرمایهگذاری رشد کرده، اصل سرمایه دست نخورده باقی میماند. در مقابل از بخش دیگر سرمایه که صرف خرید واحد در صندوق سهامی کرده بود سودی متناسب با میزان سرمایه خود و البته وضعیت شاخص عاید او میشود.
نهایتا در نظر داشته باشید برای سرمایهگذاری در صندوقها نیز دریافت کد بورسی و ثبتنام سجام ضروری است؛ بنابراین اگر تاکنون نسبت به دریافت کد بورسی اقدام نکرده بودید، میتوانید به عنوان نخستین گام سرمایه گذاری در بورس کد بورسی بگیرید.
* مطلب فوق رپرتاژ اگهی می باشد و سایت خبری رصداقتصادی مسئولیتی بابت آن ندارد .
0 دیدگاه