به گزارش رصد اقتصادی و به نقل از فولاد بان ، رئیس پیشین هیات عامل ایمیدرو ، عنوان کرد: عرضه محصولات در بورس کالا موجب شفافیت معاملات در هر صنعت و رسته شغلی میشود و در واقع عرضه و تقاضای مناسب در بورس از رانت، باندبازی و تصمیمهای پشت پرده و دلالبازیها که مانع به خطر افتادن منافع تولیدکننده و مصرفکننده میشود، جلوگیری میکند. همچنین بورس کالا با شفافیتی که در تمام سالهای فعالیت خود داشته، نشان داده است که در جهت منافع اقتصادی کشور کار کرده است.
از زمانی که مصوبه اولیه وزارت صمت درباره تغییر نحوه قیمتگذاری فولاد منتشر شد تا زمانی که طرح مجلس برای مدیریت بازار فولاد در صحن علنی قرائت شد و در نهایت نیز شیوهنامه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت درباره ساماندهی عرضه و تقاضای زنجیره فولاد ابلاغ شد، مهمترین مبحث همه این طرحها و دستورالعملها لزوم عرضه تمام محصولات میانی و پایانی زنجیره فولاد در بورس کالا بوده است.
اما با وجود این که سه هفته از اجرای رسمی شیوهنامه جدید دولت در بورس کالا با تعیین قیمت پایه شمش، تختال، ورق، میلگرد و … مطابق مفاد درجشده در این شیوهنامه میگذرد، هنوز هم شاهد عرضه کافی محصولات فولادی گوناگون در این بازار فیزیکی از سوی تولیدکنندگان مختلف نیستیم؛ به نحوی که همچنان هم حجم عرضه ورق و مقاطع طویل فولادی به شرایط مطلوبی نرسیده است و حجم عرضه شمش فولادی نیز که تا هفته پیش کمی مناسبتر بود، طبق آخرین بهروزرسانی اطلاعیه عرضه شمش در معاملات فردای بورس کالا به حدود نصف هفته گذشته تقلیل پیدا کرده است.
در این شرایط، اما هنوز هم بخش زیادی از کارشناسان صنعت فولاد تاکید دارند که عرضه تمام محصولات فولادی در بورس میتواند در صورت عملکرد مناسب شرکت بورس کالا در پرهیز از دخالت در روند معاملات و عرضههای این بازار، منجر به ایجاد شفافیت در زنجیره فولاد و تعدیل قیمتها در شرایطی شود که روند صحیح عرضه و تقاضا در بورس کالا شکل گیرد.
مهدی کرباسیان، رئیس پیشین هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) نیز در اینباره در گفتوگو با فولادبان عرضه محصولات فولادی در بورس کالا را دارای مزایای زیادی دانست و عنوان کرد: عرضه محصولات در بورس کالا موجب شفافیت معاملات در هر صنعت و رسته شغلی میشود و در واقع عرضه و تقاضای مناسب در بورس از رانت، باندبازی و تصمیمهای پشت پرده و دلالبازیهایی که موجب به خطر افتادن منافع تولیدکننده و مصرفکننده میشود، جلوگیری میکند.
وی در ادامه به بندی از شیوهنامه اخیر دولت درباره لزوم عرضه تمام محصولات فولادی در بورس کالا نیز اشاره کرد و اظهارکرد: بورس کالا با شفافیتی که در تمام سالهای فعالیت خود داشته، نشان داده است که در جهت منافع اقتصادی کشور کار کرده است، اما باید بپذیریم هر نوع تصمیمگیری اقتصادی باید با ثبات باشد و روند متعادل، منطقی و کارشناسی خود را طی کند تا به هدف اصلی خود برسد، وگرنه تصمیمگیریهای عجولانه و غیرکارشناسی و ابلاغ بخشنامههای متعدد، سردرگمی دستاندرکاران حوزه تولید، سرمایهگذاری و تجارت را در پی خواهد داشت و حتی در نهایت موجب ایجاد رانت، فساد و حتی درز اطلاعات به خارج از سازمان و نهادهای مربوطه میشود که این مسئله نتیجهای جز سوءاستفاده افراد خاص نخواهد داشت.
کرباسیان در بخشی دیگر از سخنان خود اقدامات دولت یازدهم و تا حدی دولت دوازدهم در حوزه صنایع معدنی و به طور خاص در حوزه فولاد را مناسب توصیف کرد و در توضیح بیشتر گفت: ایران تا سالهای ۱۳۹۰ و ۱۳۹۱، واردکننده عمده فولاد بود و در آن دوره با واردات چندین میلیون تن فولاد، دلارهای زیادی از کشور خارج میشد؛ اما از سال ۹۶ و ۹۷ به این سو، ما به یک صادرکننده قوی محصولات فولادی تبدیل شدیم و اکنون هم سطح صادرات مناسبی داریم.
رئیس پیشین هیات عامل ایمیدرو ادامه داد: با وجود این که حمایت از صادرات در صحبتهای مسئولان، جزو سیاستهای اصلی دولت تلفی شده است، اما در عمل نحوه اجرای این سیاستها، گرفتاریهای متعددی را برای صادرکنندگان حوزههای فولاد، صنایع معدنی دیگر، پتروشیمی و حتی کشاورزی به همراه داشته است. این در حالی است که اگر حمایت صحیحی از صادرات انجام شود، کشور میتواند به درآمدزایی خوبی در حوزههای غیرنفتی دست پیدا کند که این مسئله در مقطع فعلی و با وجود تحریم نفت، به کمک اقتصاد کشور میآید.
رئیس هیات عامل پیشین ایمیدرو در پایان تاکید کرد: حمایت از صادرات بهویژه محصولات معدنی حتما باید در دستور کار و جزو اولویتهای اصلی دولت باشد، بدیهی است که وزارت صنعت، معدن و تجارت باید با قاطعیت بیشتری در این زمینه عمل کند و از گیر و بندهای تحمیلی وزارت اقتصاد و بانک مرکزی خارج شود و در مقابل اجرای تصمیماتی که با سیاستهای منطقی و کارشناسی حوزه معدن به دور است، مقاومت کند.
0 دیدگاه