ایران خودرو هر چند وقت یکبار محصولاتش را به قیمت کارخانه عرضه می کند. محصولات ایران خودرو از کیفت بالایی برخودار است.ایران خودرو خدمات پس فروش از فرش خوبی دارد.قیمت محصولات ایران خودرو نسبت به محصولات دیگر گرانتر است. برای اطلاعات بیشتر از پیش فروش محصولات ایران خودرو مطلب زیر را بخوانید.
دهمین پیش فروش محصولات ایران خودرو (ویژه قانون حمایت از خانواده و جمعیت جوانی) از طریق قرعه کشی از 13 بهمن تا 22 بهمن فعال میشود.
در این مرحله از پیشفروش ایرانخودر، چهار محصول وانت آریسان دوگانهسوز، راناپلاس، سورن پلاس بنزینی و پارس با موتور XU۷ برای سه گروه متقاضیان عادی، مادران دارای دو فرزند و بیشتر و دارندگان خودروهای فرسوده عرضه خواهد شد.
گفتنی است که پیششرط تعریف حساب وکالتی و بلوکه شدن بخشی از وجه خودروی مورد تقاضا در حساب مشتری، برای اولین بار در اجرای طرحهای فروش ایرانخودرو اجرایی میشود.
در این طرح صرفاً متقاضیان عادی بایستی ضمن حصول اطمینان از احراز شرایط عمومی ثبتنام، نسبت به افتتاح حساب وکالتی نزد بانکهای عامل ۴۸ تا ۷۲ ساعت پیش از ثبتنام، اقدام کرده و به میزان مبلغی که در بخشنامه تعیین خواهد شد، موجودی این حساب را تکمیل کنند.
در این دوره از قرعه کشی ایران خودرو از ۱۷ تا 25 دی، بیش از 9 میلیون و 250 هزار نفر برای عرضه ۲۰ هزار دستگاه ثبتنام کردند که رکورد ثبت تقاضا در قرعهکشی خودرو را شکست. این درحالی است که رکورد قبلی تعداد شرکتکنندگان، با احتساب کل متقاضیان سه طرح عادی، جوانی جمعیت و خودروهای فرسوده، کمتر از ۷ میلیون نفر بود.
در این بین، این مساله مطرح میشود چرا که باوجود بهکارگیری سیاستهای جدید وزارت صمت، همچنان صفهای طولانی برای این لاتاری دولتی تشکیل میشود؟
برای پاسخ به این سوال، ابتدا باید یادآور شد که همزمان با برگزاری قرعه کشی ایران خودرو، اعلام شد که عرضه خودرو در بورس کالا نیز متوقف شد. گرچه این خبر در مدت کوتاهی تکذیب شد، اما به نظر میرسد برای متقاضیان خرید خودرو کافی بود که از بورس کالا به سمت قرعهکشی هجوم بیاورند.
از طرفی دیگر، به نظر میرسد متقاضیان امید خود را نسبت به واردات خودرو به کشور از دست دادهاند. کسانی که همچنان به ورود این خودروها به کشور امید دارند نیز اکنون واقف هستند که قیمت خودروهای خارجی برای مشتریان پایین تمام نمیشود. در نتیجه، تقاضای انباشتهشده بازار، در صفهای قرعه کشی ایران خودرو نمایان شد.
رانت قیمت کارخانه و بازار؛ متهم اصلی
در میان هیاهوی عرضه خودرو در بورس کالا و حرکت قیمت خودرو همسو با تورم و قیمت دلار در کشور، یکی از اصلیترین دلایل پرطرفدار بودن این لاتاری دولتی، اختلاف قیمت بازار و کارخانه خودروهای عرضهشده در قرعه کشی ایران خودرو معرفی میشود.
رانت قیمت کارخانه و بازار برای چهار محصول ایران خودرو که از ۱۷ دی ماه در قرعهکشی جدید عرضه شدند، بین ۲۰۰ الی ۲۷۵ میلیون تومان بود. با توجه به اختلاف قیمت چشمگیر قیمت کارخانه و بازار آزاد، قرعهکشی خودرو طی سالهای اخیر جولانگاه دلالان خودرو بوده است که به دنبال کسب سود از این رانت قیمتی هستند.
باید یادآور شد که همه افراد بهدنبال خرید خودرو در قرعهکشیها شرکت نمیکنند. در این میان، حتی افرادی که توانایی خرید خودرو ندارند و تنها شرایط ثبتنام را دارند، در قرعهکشی شرکت میکنند که پس از برنده شدن، اقدام به فروش حوالهها کنند تا سودی نصیب آنها شود.
لاتاری باز میگردد؟
اخیراً زمزمههایی مبنی بر ورود دوباره شورای رقابت در بحث قیمتگذاری خودرو به شنیده میشود. به نظر میرسد دولت و وزارت صمت همچنان اصرار بر قیمتگذاری دستوری هستند و با دستور میخواهند صنعت خودروسازی ایران و همچنین بازار آن را به سامان برسانند.
عدهای عقیده دارند که با ورود شواری رقابت به بحث قیمتگذاری، سیاست عرضه خودرو در بورس کالا و قیمتگذاری در فضایی شفاف عملا بینتیجه خواهد شد و فروش خودرو در بازار سرمایه دیگر ثمربخش نخواهد بود. در نتیجه صفهای خرید خودرو مجددا در درب کارخانههای خودروسازی تشکیل میشوند. در نتیجه رکوردشکنی تازه در تعداد ثبتنامیهای قرعه کشی ایران خودرو دور از انتظار نبود.
قیمت خودروهای ایرانخودرو در بازار آزاد
وانت آریسان ارزانترین خودرو تولیدی ایرانخودرو در بازار آزاد محسوب میشود و در دسته وانتهای تککابین قرار میگیرد. ارزانترین خودرو سواری تولید شده ایرانخودرو در بازار آزاد رانا Lx است. رانا با موتور TU ۵ از نظر پیشرانه با خودروهای ۲۰۶ تیپ پنج، پژو پارس، پژو ۲۰۷ و پژو ۴۰۵ رقابت دارد. به گزارش فرارو، با وجود توقف تولید رانا، نسخه به روزرسانی شده رانا پلاس توسط ایرانخودرو روانه بازار شد. بعد از رانا Lx، پژو ۴۰۵ و سمند Lx ارزانترین محصولات داخلی ایران خودرو به حساب میآیند.
در سوی مقابل گرانترین خودرو داخلی ایرانخودور دنا پلاس توربو اتوماتیک است. دنا پلاس توربو اتوماتیک از موتور EF ۷ توربو بهره میبرد و مجهز به جعبه دنده شش سرعته است. همچنین جدیدترین خودرو داخلی ایرانخودرو تارا دنده دستی است و همین حالا دومین محصول گرانقیمت ایرانخودرو به شمار میرود. همچنین قرار است نسخه اتوماتیک تارا به زودی وارد بازار شود. پژو پارس اتوماتیک نیز ارزانترین محصول ایرانخودرو با جعبه دنده اتوماتیک است. بین مدلهای مونتاژی ایرانخودور پژو ۵۰۸ بیشترین قیمت را دارد و کنار سوزوکی گرند ویتارا اتوماتیک در دسته خودروهای گرانتر از یک میلیارد قرار میگیرد.
پیش بینی عجیب از قیمت خودرو
سعید موتمنی گفت: مدلهای ۱۴۰۱ خودروی داخلی متقاضی زیادی دارد. هر کالا نیاز بازارش باید تامین شود یعنی عرضه با تقاضا هماهنگ باشد ولی اکنون این عرضه جوابگوی تقاضا نیست. اگر عرضه جوابگوی تقاضا باشد فاصله قیمتی ایجاد نمیشود. برای مثال ۲۰۶ تیپ ۲ که ۱۴۹ میلیون تومان در کارخانه فاکتور میشود، در بازار۲۸۱ تومان معامله میشود یعنی ۱۳۳ میلیون تومان بالاتر از قیمت اصلی.
وی افزود: این مقدار را مصرف کننده نهایی که پول خود را برای خریداری خودرو پس انداز کرده است باید پرداخت کند. چرا باید مصرف کننده مبلغ ۱۳۰ میلیون بالاتر از قیمت مصوب شرکت یک کالایی را خریداری کند. در هر صورت باید عرضه بیشتر شود تا این مصرف کنندگان هزینه بیشتری برای خرید خودرو پرداخت نکنند.
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو با تاکید بر اینکه چرا خودرو که جزو کالاهای مصرفی است در کشور ما تبدیل به کالای سرمایهای شده است، ادامه داد: این اتفاق به خاطر عرضه کم خودرو در سه سال گذشته بوده که این عرضه پاسخگوی نیاز بازار نبوده و فاصله قیمتی پیدا کرده و تبدیل به کالای سرمایهای شده است. به همین دلیل کوچکترین خبر مثبت و منفی و کوچکترین نوسان ارزی که اتفاق میافتد در قیمت خودرو تاثیرگذار است.
موتمنی افزود: برای این که خودرو را از کالای سرمایهای تبدیل به کالای مصرفی کنیم باید عرضه خودرو را بیشتر کنیم و اگر فاصله قیمتی از بین برود این واسطه گری و دلالی کمتر میشود. وقتی یک خودرو ۱۳۰ میلیون تومان با بازار اختلاف قیمت دارد و وقتی میخواهند ده هزار خودرو ثبتنام کنند، میلیونها نفر صف میکشند تا برای خودرو ثبت نام کنند، چون این سود برای آنها جذاب است و حاضرند وقت خود را بگذارند و در این قرعهکشی شانس خود را آزمایش کنند.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: خودرو هم مثل کالاهای دیگر در زندگی شهری نقش کالاهای اساسی را بازی میکند یعنی وقتی فردی احتیاج به خودرو داشته باشد، ۱۳۰ میلیون تومان بالاتر از قیمت مصوب خودرو میخرد. ما اگر بخواهیم بازار متعادلی داشته باشیم باید نیاز بازار را بسنجیم و نسبت به آن نیاز خودرو تولید کنیم. اگر نمیتوانیم تولید کنیم باید کسری نیاز بازار را از طریق واردات تامین کنیم. اگراین اتفاق میافتاد شاهد این فاصله قیمتی خودرو از کارخانه تا بازار و سوداگری در این میان نبودیم و نوسانات ارز در قیمت خودرو دخیل نبود. اکنون برای اینکه عرضه خودرو کم و تبدیل به کالای سرمایهای شده، این اتفاقات برای آن میافتد.
رئیس اتحادیه نمایشگاهداران و فروشندگان خودرو درباره نیاز کشور به واردات خودرو اظهار کرد: در همه دنیا مصرف کننده دنبال کالای ارزان و با کیفیت می گردد که باید به این حقوق شهروندی احترام گذاشت و کاری کرد تا مصرف کننده بیشتر از این برای خرید خودرو پول پرداخت نکند.
فیروز نادری، کارشناس بازار خودرو درباره افزایش قیمت خودروی داخلی گفت: چون بازهم از مذاکرات خبری نشده، جو بازار تغییر کرد. همچنین افزایش نرخ دیه، بیمه، حقوق و کرایهها ... هم در گرانی خودرو تاثیر داشت.
نادری با بیان اینکه در بازار فعلی در فروردین ماه قیمت خودرو با افزایش مواجه بوده است، ادامه داد: تا اردیبهشت امسال هنوز خبری از گرانی نرخ خودرو از سوی کارخانهها نیست شاید بعد از اردیبهشت کارخانهها هم افزایش قیمت داشته باشند ولی هنوز چیزی اعلام نکرده اند.
0 دیدگاه