5فغ
فغ
فغ
فغ
فاطمه زراعت دوست // جزا اختصاصی 1 // استاد آسیایی
جواب سوال یک
رکن مادی جرم کلاهبرداری به معنای بروز فعل مثبت در عالم واقع و خارج میباشد. لذا به صرف قصد و نیت مجرمانه نمیتوانیم کسی را مجازات نماییم. عنصر مادی جرم کلاهبرداری عبارت است از فعلی که همراه با سوءنیت و فریب فرد مقابل انجام می شود .عنصر مادی متشکل از سه جزء می باشد.
یک) رفتار فیزیکی: رفتار فیزیک جرم بسته به نوع جرم می تواند انجام عمل باشد که در جرم سرقت انجام عمل ربودن مال است و می تواند ترک فعل یا عدم انجام عمل باشد .
دو) مجموعه شرایط و اوضاع و احوالی که وجود یا فقدان آنها از نظر قانون شرط تحقق جرم میباشد.
سه ) نتیجه حاصل از رفتار متهم: این نتیجه که باید رابطه علیت با جزء اول فوق الذکر داشته باشد. در واقع باید رفتار متهم باعث نتیجه مجرمانه شده باشد. بنابراین اگر متهم به قصد کشتن شخصی در نوشیدنی او مواد سمی اضافه کرده باشد مجنی علیه بر اثر حمله قلبی با نوشیدن آن نوشیدنی فوت کرده باشد متهم به جرم قتل عمد قابل پیگیری نبوده و تنها به شروع به جرم محکوم می شود.
**********************************************
جواب سوال دو
جرم اختلاس از جمله جرایم مالی غیر قابل گذشت محسوب می شود که دادگاه عمومی صلاحیت رسیدگی به آن را دارد. اختلاس به معنای ایجاد تصرف در اموالی است که بیت المال بوده و در اختیار فرد یا نهادی قرار داده شده اند؛ در این حالت فرد یا نهاد مربوطه از اموال دولتی به نفع خود یا فرد دیگری سوء استفاده کرده و مختلس شناخته می شود.
مطابق با ماده ۵ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری، جرم اختلاس تنها شامل کارمندان دولتی می شود و ارتکاب چنین جرمی توسط افرادی جز کارمندان دولت در تعریف اختلاس نمی گنجد.
عنصر قانونی هر جرم همان تعیین مجازات آن پس از انجام جرم انگاری تعریف می شود که در مورد جرم اختلاس، قانونگذار، ماده ۵ قانون تشدید مجازات مرتکبین ارتشاء، اختلاس و کلاهبرداری را در نظر گرفته است.
ادامه سوال 2 : معاونت در انجام جرم اختلاس زمانی صورت می پذیرد که فردی به هر روش از جمله تحریک، تطمیع، تهدید و … انجام جرم اختلاس را تسهیل نماید. فرد معاون جرم اختلاس به مجازاتی یک یا دو درجه پایین تر از فرد مختلس اصلی محکوم می شود و مسلما در صورت ارتکاب جرم اختلاس ساده، مجازات معاون مختلس نیز به تبع مجازات اختلاس گر اصلی کمتر در نظر گرفته و در موارد مشدد مجازات او به تبع مجازات مختلس اصلی شدیدتر مقرر می شود.
اما مشارکت در جرم اختلاس زمانی اتفاق می افتد که در ارتکاب این جرم ۳ نفر یا بیشتر مشارکت داشته باشند. در این حالت مجازات هر یک از شرکت کنندگان به صورت فاعل مستقل جرم انجام شده در نظر گرفته می شود.در حقیقت چنین مقرر شده است که در صورتی که فرد مختلس پیش از صدور کیفر خواست تمام اموال و وجوه مورد اختلاس را مسترد نماید، دادگاه در مورد تمام یا بخشی از مجازات نقدی جرم او تخفیف قائل می شود. علاوه بر این در این شرایط اجرای مجازات حبس مختلس نسز معلق می شود
**********************************************
جواب سوال سه
جرم صدور چک پرداخت نشدنی از جرایم علیه اموال و مالکیت افراد است زیرا چک برای دارنده آن مانند اموال و دارایی اوست و اگر صادر کننده چک را نادرست تنظیم کند و یا محل خالی از مبلغ باشد او از جهت کیفری قابل تعقیب است. شکایت کیفری در مورد چک پرداخت نشدنی فقط علیه صادرکننده امکان پذیر می باشد؛ نه ضامن و ظهرنویس.
در شکایت کیفری: تحت عنوان ” صدور چک پرداخت نشدنی ” شکوائیه ای علیه صادر کننده تنظیم شده و از وی شکایت کیفری میشود. اما اولاً که ما فقط و فقط میتوانیم علیه صادر کننده شکایت کنیم . دوماً شکایت کیفری مهلت دارد ؛ یعنی ما فقط تا شش ماه پس از صدور گواهی عدم پرداخت حق شکایت کیفری داریم و پس از آن این حق از ما ساقط میشود. سوماً اینکه برای شکایت علیه چک پرداخت نشدنی محدودیت وجود دارد یعنی هر چکی قابلیت شکایت ندارد
در دادخواست حقوقی: در این روش ما به دفتر خدمات الکترونیک قضائی مراجعه میکنیم و تنظیم دادخواست میکنیم و همانند بقیه مطالبه های حقوقی به دادگاه در وقت مقرر ارجاع داده میشویم . در این روش هم میتوان خسارت تادیه و هم هزینه دادرسی را مطالبه نمود ( ضمن اصل پول ) و هم میتوان علیه ضامنین و کسانی که پشت چک را امضا کرده اند دادخواست تنظیم نمود ( علاوه بر صادر کننده ) . هزینه ی دادرسی نیز سه و نیم درصد کل خواسته میباشد. که در این روش میتوان با درخواست تامین خواسته اگر فرد مالی دارد آن را توقیف نمود.
**********************************************
جواب سوال 4
قسمت الف سوال اول : موضوع به چند دلیل کلاهبرداری نمی باشد . اولاً : در کلاهبرداری عملیات مجرمانه و متقلبانه باید نسبت انسان صورت بگیرد به نحوی که موجبات اغفال او را فراهم کند. ثانیاً : در کلاهبرداری تسلیم مال در اثر اغفال شرط می باشد . در حالی که در سوال مطروح تسلیم مال هم وجود ندارد.
در واقع عملیات واقع شده مصداق بارز جرم تصرف عدوانی موضوع ماده ۶۹۰ ق.م.ا می باشد.
قسمت ب سوال اول : اولاً :عملیات انجام گرفته(صرف تقاضای ثبت سند برای ملک متصرفی) جرم می باشد. ثانیاً : برابر قوانین ثبتی این عملیات در حکم کلاهبرداری می باشد.
0 دیدگاه