فولاد مباركه با نزديك به يكصد شركت صنعتي و معدني وابسته، يكي از بزرگترين بنگاههاي اقتصادي كشور است كه كيفيت عملكرد آن مستقيما بر اقتصاد ايران تاثير مي گذارد. هزاران شغل مستقيم و غيرمستقيم ايجاد كرده است و بسياري از كارخانه هاي فولادي كشور از عملكرد اين شركت تاثير مي پذيرند.
گفته مي شود كه فقط بودجه مسئوليت اجتماعي اين شركت در حدود هزارميليارد تومان است. اين بودجه اي است كه مي تواند صرف فعاليت هاي فرهنگي، بهداشتي، نيكوكاري و محيط زيستي كند. جهت گيري بودجه هاي مسئوليت اجتماعي در كشور ما بطوري است كه متاسفانه مي تواند خارج از اين حوزه ها هم صرف شود و به چشم نهادهاي بازرسي و نظارتي هم نيايد به همين دليل فولاد مباركه هميشه مورد طمع گروههاي سياسي بوده است.
مجموعه اي از اين عوامل و بويژه تمايل تعصب آميز و البته غير منطقي برخي نخبگان اصفهاني كه معتقدند مديرعامل فولاد مباركه بايد حتما اصفهاني باشد نشان مي دهد كه انتخاب مديرعامل اين شركت براي وزير صمت چقدر سخت و پرچالش بوده است.
اما انتخاب دكتر سعيد زرندي براي مديرعاملي فولاد مباركه توسط سيد محمد اتابك، وزير صمت، در مجموع انتخاب و انتصاب درستي بود. يعني نسبت به بقيه گزينه هاي مطرح، گزينه مناسب تري بود. زرندي با آنكه مديري متوسعه نگر و نسبتا مدرني است اما وابستگي سياسي و جناحي خاصي ندارد. البته وابستگي سياسي و جناحي عيب نيست مشروط بر اينكه از اموال بيت المال در اين زمينه هزينه نشود.
زرندي اصفهاني نبود، مدير شناخته شده فولادي هم نبود اما از مديران باسابقه و كم حاشيه وزارت صمت است كه چند سالي در سطح معاون وزير كار كرده است و با شاكله صنعت و معدن ايران و نيز بنگاههاي بزرگ مقياس كاملا آشناست. شخصيت علمي و دانشگاهي دارد و از جريان علم و فناوري عقب نيست.
با همه اينها، قابل تامل ترين بخش اين انتصاب، نه در ويژگي سعيد زرندي، بلكه در تصميم و عمل سيد محمد اتابك وزير صمت نهفته است. زرندي يكي از كانديداهاي مطرح دولت چهادرهم براي وزارت صمت بود. معمولا وقتي فردي كانديداي يك پست و منصبي آنهم در سطح وزارت مي شود، حالا به خاطر رفتار خود او و يا فضايي كه اطرافيان او درست مي كنند، خود به خود رقابت مخربي ميان او و ديگر نامزدها پيش مي آيد و اگر اين رقابت هاي پيدا و پنهان به درستي مديريت نشود، مي تواند به اختلاف و تعارض عميق يا نيمه عميق منجر شود.
دعوت اتابك از زرندي به عنوان يكي از گزينه هاي رقيب، براي همكاري و پذيرش مديريت بزرگترين كارخانه فولادي كشور، نشان داد كه اين وزير سرد و گرم چشيده به دليل مناعت طبع و تجارب و تسلط مديريتي، نه تنها مقهور فضاسازي هاي كاذب نشده است، بلكه فضايي در اختيار كساني قرار داده است كه كمتر كسي حاضر بود چنين كند. اتابك اجازه نداد كه يك استعداد مديريتي، تنها به اين دليل كه زماني گزينه منصب وزارت صمت بوده است، از توانمندي او در صنعت كشور استفاده نشود. بر سر تصاحب اين موقعيت، لابي هاي زيادي در جريان بود، اما احتمالا سعيد زرندي، موضوع هيچكدام اين اين لابي ها و فشارها نبوده است. انتخاب او خارج از سفارش ها و توصيه ها و فشارهاانجام شد، هر چند ممكن است وزير صمت به خاطر اين انتخاب، در معرض فشارها و تخريب هايي قرار گيرد.
خيلي خوب است كه در غوغاي اخبار ريز و درشت و راست و دروغ، چنين رفتارهاي اخلاقي، انساني و مسئولانه اي نا ديده انگاشته نشود. اين ها درس هاي مديريتي است كه در هيچ دانشگاه و آموزشگاهي آموزش داده نمي شود. به اميد آنكه عملكرد آقاي زرندي هم پاسخي به اين اعتماد و انتخاب باشد.
نگارنده: محمد عليپور
0 دیدگاه