چه کسی اتریوم را ایجاد کرد و اکنون چه کسی آن را کنترل می‌کند؟

تمرکززدایی در اتریوم: آیا این شبکه واقعاً غیرمتمرکز است؟ نقش ویتالیک بوترین، توسعه‌دهندگان و کاربران در آینده آن چقدر است؟
چه کسی اتریوم را ایجاد کرد و اکنون چه کسی آن را کنترل می‌کند؟

اتریوم، یکی از نوآورانه‌ترین شبکه‌های بلاکچین جهان، با هدف ارائه بستری امن برای برنامه‌های غیرمتمرکز و قراردادهای هوشمند به دنیای ارزهای دیجیتال معرفی شد. اما چه کسی پشت این انقلاب تکنولوژیک ایستاده است؟ و امروز، در دنیای غیرمتمرکز اتریوم، چه کسی کنترل این شبکه را در دست دارد؟ با توجه به اینکه بنیان‌گذاران این پروژه رمزارزی می‌توانند به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر قیمت اتریوم تاثیرگذار باشند، در این نوشتار به تاریخچه‌ای از پیدایش اتریوم، بنیان‌گذاران آن و همچنین چگونگی اداره و مدیریت اتریوم در دنیای امروز خواهیم پرداخت. در ادامه با ما همراه باشید تا نگاهی دقیق‌تر به این شبکه پیچیده و تأثیرگذار در بازار ارزهای دیجیتال بیندازیم. 

اتریوم چیست؟ 

اتریوم یک شبکه بلاکچین متن‌باز است که برنامه‌های غیرمتمرکز (dApps) را به عنوان نسل جدیدی از برنامه‌ها به بازار رمزارزها معرفی کرد. این شبکه نوین جهت ارائه خدمات، به موسسات متمرکز مانند بانک‌ها یا سرورهای متمرکز وابسته نیست. یکی از نوآوری‌های اساسی اتریوم، قراردادهای هوشمند است که نوعی توافقات مبتنی بر کد هستند و به‌طور خودکار طبق شرایط از پیش تعیین‌شده، اجرا می‌شوند. 

دیگران چه می خوانند:

قراردادهای هوشمند بخش مهمی از محصولات و خدمات Web3 در اتریوم هستند. این قراردادها کارهایی را انجام می‌دهند که قبلاً توسط سازمان‌های متمرکز و قابل اعتماد برای نظارت بر تراکنش‌ها انجام می‌شد.

اگرچه شبکه اتریوم از ارز بومی خود، اتر (ETH)، در سراسر شبکه و اکوسیستم خود استفاده می‌کند، اما فناوری اتریوم بهتر است به جای یک ارز دیجیتال، به‌عنوان یک محیط محاسباتی توزیع‌شده جهانی شناخته شود. 

امور مبتنی بر اتریوم مانند امور مالی غیرمتمرکز (DeFi) و توکن‌های غیرقابل تعویض (NFTs)، پتانسیل Web3 را در طیفی از بخش‌ها و کاربردها نشان داده‌اند. در زمان راه‌اندازی پروژه اتریوم در سال 2014، فناوری اصلی آن از جمله قراردادهای هوشمند و توکن‌های ERC، یک مفهوم نوآورانه و بلندپروازانه ارائه داد. همچنین پیاده‌سازی این فناوری نیاز به افراد و گروه‌های زیادی داشت که به این شبکه اعتماد کرده و به آن متصل شوند.

بنیان‌گذار اتریوم کیست؟ 

اتریوم ابتدا توسط ویتالیک بوترین، برنامه‌نویس روسی-کانادایی، به بازار معرفی شد. ویتالیک همچنان به‌عنوان چهره‌ برجسته اتریوم شناخته می‌شود. بوترین که از بیت‌کوین الهام گرفته بود، در سال 2013 یک وایت‌پیپر منتشر کرد که شبکه بلاکچینی جایگزین را توصیف می‌کرد که فراتر از کاربردهای مالی پیشنهادی بیت‌کوین خواهد رفت و به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد تا برنامه‌های غیرمتمرکز خود را با استفاده از یک زبان برنامه‌نویسی جدید ایجاد کنند. 

بنیان‌گذار اتریوم کیست

آرزوهای بی‌پایان موجود در وایت‌پیپر بنیان‌گذار اتریوم موجب هیاهوی زیادی در میان حامیان ارزهای دیجیتال شد و در مدت کوتاهی پس از انتشار، چندین توسعه‌دهنده بااستعداد به بوترین مراجعه کردند تا به تحقق دیدگاه او کمک کنند.

نتیجه این همکاری‌ها باعث شد تا خلق اتریوم به چندین بنیان‌گذار نسبت داده شود. علاوه بر بوترین، بنیان‌گذاران اولیه اتریوم عبارتند از:

چارلز هاسکینسون: کارآفرین آمریکایی که به‌طور موقت مدیر اجرایی اتریوم بود. با این حال، او در سال 2014 به دلیل اختلافات با بوترین در مورد ساختار شبکه متن‌باز، از اتریوم جدا شد. هاسکینسون سپس یک شرکت تحقیقاتی و مهندسی به نام  IOG (Input-Output Global) را تاسیس کرد که در سال‌های آینده، بنیان‌گذار شبکه کاردانو شد. 

آنتونی دی ایوریو: وی از حامیان اولیه بیت‌کوین بود و در موفقیت پروژه اتریوم در زمینه برندینگ و بازاریابی سهم زیادی داشت.

میهای آلیسیه: کارآفرین سوئیسی در زمینه فناوری و رسانه که به‌عنوان سردبیر مجله بیت‌کوین فعالیت کرده و با بوترین، پروژه اتریوم را خلق کرد. آلیسیه نقش کلیدی در تأسیس شرکت سوئیسی داشت که پایه‌گذار قانونی و مالی اتریوم در مراحل ابتدایی بود. وی همچنین تا سال 2015 معاون رئیس بنیاد اتریوم بود.

در اوایل سال 2014، پروژه اتریوم به‌طور فزاینده‌ای توسط سه شخصیت کلیدی دیگر گسترش یافت که اغلب به‌عنوان بنیان‌گذاران اتریوم شناخته می‌شوند:

جوزف لوین: دانشمند شناخته شده در رشته کامپیوتر و اهل ایالت پرینستون آمریکا که پیش از پیوستن به پروژه اتریوم، برای شرکت گلدمن ساکس کار می‌کرد. لوین به‌عنوان یکی از بنیان‌گذاران بنیاد اتریوم شناخته می‌شود. 

همچنین وی شرکت  ConsenSys را به عنوان یک شرکت استارتاپی در بروکلین تاسیس کرد که به توسعه زیرساخت‌ها و برنامه‌ها در اکوسیستم اتریوم می‌پردازد.

گاون وود: دانشمند رشته کامپیوتر و  انگلیسی‌تبار که اولین شبکه آزمایشی اتریوم را ایجاد کرد. وود همچنین وایت‌پیپر زرد اتریوم (کتابچه فنی‌ای که مشخصات دفترکل و قراردادهای هوشمند شبکه اتریوم را تعریف می‌کند) را نوشت. پس از ترک اتریوم در سال 2016، وود ارز دیجیتال پولکادات را تاسیس کرد.

جفری ویلکه: برنامه‌نویسی که نسخه‌ای از پلتفرم اتریوم را در زبان برنامه‌نویسیGo  گوگل نوشت که بعدها به Go Ethereum یا Geth تبدیل شد.

چه کسی اکنون اتریوم را کنترل می‌کند؟ 

اتریوم یک پلتفرم بلاکچینی متن‌باز است که توسط صدها هزار توسعه‌دهنده از سراسر جهان ساخته شده است. از آنجا که اتریوم یک شبکه غیرمتمرکز است، هیچ موجودیت واحدی مالک آن نیست. به طور کلی در حالی که بنیان‌گذاران اتریوم زیرساخت‌های اولیه شبکه را ایجاد کردند، اما تاکنون درجه قابل توجهی از کنترل این شبکه از طریق کوین‌های ETH، به کاربران جامعه اتریوم منتقل شده است. 

چه کسی اکنون اتریوم را کنترل می‌کند

هر کاربر ارز دیجیتال که یک گره شبکه در این پروژه باشد، قادر به تأیید تراکنش‌ها و تأمین امنیت شبکه است؛ لذا اتریوم به‌طور ذاتی به‌صورت غیرمتمرکز است و موفقیت آن به مشارکت جامعه متنوع آن برای عملکرد صحیح بستگی دارد.

اگرچه بنیاد اتریوم به‌منظور حمایت و تأمین مالی توسعه فناوری‌های مرتبط با اتریوم تأسیس شد، تاکنون این مسئولیت با بسیاری از سازمان‌ها و توسعه‌دهندگان مستقل به اشتراک گذاشته شده است. 

رشد سریع شرکت‌کنندگان در اکوسیستم اتریوم به این معناست که بنیاد اتریوم (به‌همراه رهبر و پیشگام آن، ویتالیک بوترین) نمی‌تواند به صورت یک‌جانبه تغییرات ساختاری در این پروژه ایجاد کند؛ بلکه تمامی کاربران این شبکه در خلق تغییرات سهیم هستند.

باید توجه داشت که اگرچه اتریوم به‌طور گسترده‌ای به‌عنوان یک پروژه موفق غیرمتمرکز شناخته می‌شود، اما برخی منتقدان بر این باورند که این شبکه به‌قدر کافی غیرمتمرکز نیست. در ژانویه 2022، 100 آدرس برتر اتریوم حدود 40٪ از کل عرضه ETH را در اختیار داشتند، در حالی که بیت‌کوین تنها 14٪ از کل عرضه خود را در اختیار داشت. 

با این حال، از آنجا که اتریوم یک پروژه متن‌باز است، تصمیم‌گیری در مورد استفاده‌های مختلف از اتریوم به توسعه‌دهندگان بستگی دارد. به طور کلی از آوریل 2022، بیش از 200,000 توسعه‌دهنده و سازمان مستقل، در حال پیشبرد پروژه اتریوم هستند. تمامی این افراد تلاش دارند تا اتریوم را به صورت غیرمتمرکز اداره کنند.

کلام پایانی

بلاکچین اتریوم با تکیه بر اصول غیرمتمرکز بودن و توانمندی در ایجاد نوآوری‌های مداوم، به یکی از ارکان اصلی دنیای بلاکچین و رمزارزها تبدیل شده است. هرچند بنیان‌گذاران این پروژه نقش کلیدی در شکل‌دهی به آن داشته‌اند، اما موفقیت اتریوم به مشارکت فعال توسعه‌دهندگان و کاربران آن وابسته است. 

همچنین آینده اتریوم همچنان در دستان این جامعه پویای جهانی است و از آنجا که این شبکه به‌طور مستمر در حال رشد و تحول است، می‌توان انتظار داشت که همچنان شاهد پیشرفت‌ها و دستاوردهای شگرفی در عرصه‌های مختلف فناوری، اقتصاد و حتی جامعه باشیم. به گفته بسیاری از تحلیل‌گران، اتریوم با قدرتی که در زمینه نوآوری دارد، همچنان مسیری روشن را برای تحول در دنیای دیجیتال رقم خواهد زد.


این مطلب رپورتاژ آگهی بوده و این پایگاه خبری در محتوای آن هیچ نظری ندارد

چه کسی اتریوم را ایجاد کرد و اکنون چه کسی آن را کنترل می‌کند؟

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟