به گزارش ستاد خبری همایش و نمایشگاه ایران پتروکم، این نشست در دومین رویداد ایران پتروکم با حضور جمعی از مدیران ارشد، کارشناسان و فعالان صنعت پتروشیمی، در مرکز همایشهای بینالمللی کیش و با ریاست مهندس خادمیان برگزار شد.
مهندس محمدعلی خادمیان یکی از بزرگترین تهدیدهای صنعت پتروشیمی را فاصلهگرفتن از استانداردها عنوان و بیان کرد: با بررسی حوادثی که رخ میدهد بهوضوح مشاهده میکنیم که علت بروز بیشترین آنها این است که در عملکرد برخی شرکتها ردپایی بحث از استانداردها و اجرای آنها وجود ندارد.
مدیر ایمنی، بهداشت، محیطزیست و پدافند غیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس از اینکه در برخی شرکتها استانداردها راهی کشوهای آرشیو و کتابخانهها شدهاند، اظهار تأسف کرد و گفت: رعایت اصول استاندارد در صنعت پتروشیمی از مهمترین ارکان حفظ ایمنی، بهداشت و سلامتی است و به همین علت باید در همه بخشهای صنعت رعایت این استانداردها سرلوحه قرار گیرد و نباید بگذاریم استانداردها به فراموشی سپرده شوند.
ضرورت بهروزرسانی استانداردها
در این نشست، مهندس علیرضا صادقی، مدرس مدیریت ایمنی فرایند (PSM) جدیدترین تغییرات استانداردها و کدهای NFPA را معرفی کرد و به ارتباط تنگاتنگ آن با سیستم مدیریت ایمنی فرایند همچنین تابآوری سازمان و برگشت به تولید اشاره کرد.
وی گفت: با توجه به الزامات ابلاغی اخیر توسط مدیرعامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس، دکتر شریعتمداری، مبنی بر تحقق الزامات ایمنی، بهداشت و محیطزیست (HSE) تنها راهکار برای اجراییشدن این الزامات از طریق توجه و اجرای استانداردهای متداول مورداستفاده در صنعت پتروشیمی است.
مهندس صادقی در بخش دیگری از این پنل بر اهمیت آموزشهای تخصصی مرتبط با مدیریت شرایط اضطراری ناشی از حوادث جادهای به علت رهاشدن مواد هیدروکربنی یا سمی که بهعنوان محصولات صنایع پتروشیمی، تأکید کرد و گفت: مهمترین عامل برای مدیریت این اتفاقات که ناخواسته ما را در شرایط بحرانی قرار میدهد، درک صحیح خطرات و کنترل بهینه آنها با تبعیت از استانداردها و آییننامههای ایمنی است.
وی گفت: آموزش نباید صرفاً به فضای داخلی مجتمعها و نیروی انسانی پتروشیمیها محدود شود. بهعنوانمثال همه دستگاهها و سازمانهای مرتبط با حملونقل جادهای باید از نوع مواد، چگونگی مواجهه با آن در صورت بروز حوادث جادهای همچنین مسیری که از مبدأ تا مقصد طی میکند قرار گیرند و آموزشهای لازم در مواجهه با حوادث را منطبق با استانداردها دیده باشند.
پدافند غیرعامل در صنعت پتروشیمی
در بخش دیگری از این نشست تخصصی، مهندس قاسم علیمرادی، مدرس پدافند غیرعامل طرح راهبردی حفاظت از زیرساختها را ارائه کرد که با استقبال حاضران در نشست مواجه شد.
وی گفت: این طرح بهعنوان عالیترین سند پدافند کالبدی، برای مصونسازی، تابآوری و تضمین تداوم ارائه خدمات و تولید تدوین شده است.
مهندس علیمرادی با تأکید بر اینکه پدافند غیرعامل در صنعت پتروشیمی حیاتی است، اظهار داشت: مطالعات پدافند غیرعامل شیمیایی برای شناسایی، ارزیابی و مدیریت ریسکهای احتمالی انجام میشود و اطلاعات لازم را جمعآوری میکند تا برنامههای پیشگیرانه و واکنشی تدوین شوند. پتروشیمی بهعنوان بخش اصلی صنعت نفت، نقشی اساسی در اقتصاد کشور دارد؛ بنابراین، ایمنسازی مراکز پتروشیمی، گاز و نفت برابر حوادث و سوانح ضروری است.
در متدولوژی ارائه شده 9 گام اساسی تشریح شد که به گفته مهندس علیمرادی باید به ترتیب و بنا به اولویت در بخشهای مختلف صنعت پتروشیمی و باهدف اجرای علمی پدافند غیرعامل اجرا شوند. این گامها عبارتاند از:
شناخت ویژگیهای تأسیسات، سندسازی و تهیه فهرست مواد شیمیایی خطرناک، تشکیل جدول مشخصات داراییهای حاوی مواد شیمیایی خطرناک، شناسایی و ارزیابی سناریوهای تهدید، بررسی احتمال وقوع تهدید، بررسی پیامدهای ناشی از تهدید، بررسی اولویتبندی تهدیدها بر اساس احتمال وقوع و پیامد آن، بررسی آسیبپذیری واحدها با آنالیز اثربخشی محافظتی و احتمال موفقیت دشمن در این تهدیدها و تحلیل ریسک.
وی افزود: در شناسایی انواع تهدیدها باید علاوه بر نوع تهدید، ابزار، راه دسترسی، تجهیزات و تاکتیک هر تهدید هم به طور مشخص و جداگانه شناسایی و در جداول ویژه شناسایی و ارزیابی سناریوهای تهدید دستهبندی شوند.
علیمرادی با تأکید بر اینکه یکی از اصول مهم در مواجهه با تهدیدها، برگشت سریع به تولید است، گفت: پدافند غیرعامل وقتی مؤثر باشد، در صورت بروز و اجراییشدن هر تهدید، سرعت بازگشت به تولید در کمترین زمان و با کمترین آسیبها خواهد بود.
0 دیدگاه