نقش استراتژیک چابهار در گسترش مسیرهای تجاری ایران و آسه‌آن

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در همایش بین‌المللی همکاری‌های ایران و آسه‌آن، بر اهمیت نقش این منطقه در توسعه مسیرهای تجاری و بهره‌برداری از موقعیت‌های استراتژیک برای رشد اقتصادی تأکید کرد.
نقش استراتژیک چابهار در گسترش مسیرهای تجاری ایران و آسه‌آن

به گزارش روابط عمومی و امور بین الملل سازمان منطقه آزاد چابهار؛ همایش بین‌المللی بررسی همکاری‌های جمهوری اسلامی ایران و آسه‌آن در سال 2025 به ریاست کشور مالزی، روز یکشنبه، نهم دی‌ماه 1403، در مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه و با حضور سفیران کشورهای عضو آسه‌آن شامل اندونزی، مالزی، فیلیپین، تایلند، برونئی دارالسلام، ویتنام، لائوس، میانمار، سنگاپور و کامبوج و همچنین کره جنوبی و بلاروس برگزار شد. در این نشست، سه پنل تخصصی در موضوعات سیاسی-امنیتی، اقتصادی - تجاری و اجتماعی - فرهنگی برگزار گردید.

تمرکز پنل اقتصادی بر گسترش مسیرهای تجاری و بهره‌برداری از ظرفیت‌های استراتژیک ایران و آسه‌آن بود و حمیرا ریگی، مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، در این نشست به نقش چابهار در تسهیل تجارت منطقه‌ای و بین‌المللی پرداخت.

دیگران چه می خوانند:

 اهمیت اقیانوس هند در تحولات اقتصادی 

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در سخنرانی خود اظهار داشت: روابط ایران با جامعه آسه‌آن روابطی تاریخی و با اشتراکات فرهنگی، دینی و جغرافیایی عمیق و قابل‌توجه است.

وی افزود: کشورهای عضو جامعه آسه‌آن در حوزه اقیانوس هند واقع هستند، اقیانوسی که نقشی تعیین‌کننده در تحولات قرن 21 ایفا می‌کند. اقیانوس هند به‌عنوان یک معبر دریایی استراتژیک، زمینه ارتباط تجاری و فرهنگی میان سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا را فراهم کرده است.

ریگی با تاکید بر اهمیت این منطقه در توسعه اقتصادی، گفت: اقیانوس هند بستری برای تبادل فرهنگی و تجاری بین ملت‌ها بوده و نقش آن در اقتصاد جهانی رو به افزایش است. از این رو، ایران با استفاده از موقعیت جغرافیایی ویژه خود می‌تواند به یکی از قطب‌های اصلی تبادلات تجاری در این منطقه تبدیل شود.

 نقش منطقه آزاد چابهار در توسعه اقتصادی 

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار، این منطقه را استراتژیک‌ترین و راهبردی‌ترین منطقه آزاد اقیانوسی ایران دانست و تصریح کرد: منطقه آزاد چابهار که در دهه 90 میلادی تاسیس شده و از اهداف اصلی آن تسهیل و تسریع در جنب و ارائه خدمات سرمایه گذاری به متقاضیان سرمایه گذاری داخلی و خارجی در این منطقه، بر اساس قوانین ویژه مناطق آزاد می باشد.

وی افزود: این منطقه به‌عنوان بخشی از راهبرد توسعه‌محور شرقی و کانون توسعه سواحل مکران، در بُعد ملی نقش مهمی ایفا می‌کند. همچنین، این منطقه به‌عنوان پل ارتباطی کریدورهای بین‌المللی، از جمله کشورهای حاشیه اقیانوس هند (IORA)، آسیای مرکزی (CIS)، اوراسیا و قفقاز، اهمیت بالقوه‌ای در هم‌پیوندی با اقتصادهای بین‌المللی دارد.

حمیرا ریگی اضافه کرد: منطقه آزاد چابهار با قوانین ویژه مناطق آزاد، فرصتی بی‌نظیر برای جذب سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی فراهم کرده است. ما تلاش می‌کنیم با ارائه تسهیلات و خدمات مناسب، مسیر توسعه و رشد اقتصادی این منطقه را هموار کنیم.

 چابهار و کریدورهای بین‌المللی 

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار با اشاره به نقش این منطقه در اتصال کریدورهای بین‌المللی، گفت: چابهار نقش کلیدی در کریدور شمال-جنوب دارد و به‌عنوان یکی از نقاط محوری توسعه تجارت منطقه‌ای شناخته می‌شود. ما در تلاش هستیم تا با همکاری کشورهای عضو آسه‌آن، مسیرهای تجاری جدیدی ایجاد کنیم که به توسعه اقتصادی و تقویت همکاری‌های منطقه‌ای منجر شود.

وی همچنین اظهار داشت: چابهار به‌عنوان دروازه طلایی ایران به اقیانوس هند، می‌تواند نقش کلیدی در توسعه حمل‌ونقل دریایی و اتصال بازارهای منطقه‌ای ایفا کند. ما از همه کشورهای علاقه‌مند دعوت می‌کنیم تا از ظرفیت‌های این منطقه بهره‌برداری کنند.

وی افزود: مرحله اول فعالیت‌ها شامل طرح‌ریزی، اخذ یا تولید نیاز، نیازسنجی، طرح‌ریزی و عقد قرارداد است. سپس مرحله تحقیقات آغاز می‌شود که شامل آینده‌پژوهی، ایده‌پردازی، امکان‌سنجی و احصای تکنولوژی است. در مرحله نهایی، طراحی و تولید با زیرمجموعه‌هایی از قبیل طراحی، تصدیق و صحه‌گذاری طرح، تولید و نظارت بر ساخت، تست، تحویل و پشتیبانی انجام می‌شود.

 دعوت به همکاری و بازدید از چابهار 

مدیرعامل منطقه آزاد چابهار در پایان، گفت: چابهار با برگزاری فستیوال‌های مردمی و برنامه‌های فرهنگی، بستری برای توسعه گردشگری و ارتقای تعاملات اجتماعی میان ملت‌ها فراهم کرده است. ما امیدواریم این تعاملات به تقویت دوستی و همکاری‌های پایدار منجر شود. فرصت را مغتنم می‌شمارم و شما را برای یک سفر بهاری در زمستان به منطقه آزاد چابهار برای تعطیلات سال میلادی دعوت می‌کنم.

وی تأکید کرد: سازمان منطقه آزاد چابهار از همکاری‌های بندری، دانشگاهی، گردشگری و تجاری استقبال گرم می‌کند و آماده است تا با کشورهای عضو آسه‌آن و دیگر شرکای بین‌المللی، روابط خود را گسترش دهد.

گفتنی است؛ پنل اقتصادی همایش بین‌المللی بررسی همکاری‌های ایران و آسه‌آن، بستری برای تأکید بر نقش استراتژیک منطقه آزاد چابهار در گسترش مسیرهای تجاری و تقویت تعاملات اقتصادی منطقه‌ای و بین‌المللی فراهم کرد. این نشست با تأکید بر همکاری‌های مشترک میان ایران و کشورهای عضو آسه‌آن، فرصتی برای بهره‌برداری از ظرفیت‌های تجاری و اقتصادی ایجاد کرد.

 

نقش استراتژیک چابهار در گسترش مسیرهای تجاری ایران و آسه‌آن

اخبار وبگردی:

آیا این خبر مفید بود؟