از وظایف کبد میتوان به پروتئین سازی برای بدن، ذخیره کردن آهن، تبدیل مواد مغذی به انرژی و مقاوم سازی بدن در برابر عفونت و باکتری اشاره نمود. داشتن یک کبد سالم میتواند امکان یک زندگی سالم تر را برای ما فراهم کند پس بهتر است با این عضو از بدن بیشتر آشنا شویم تا بتوانیم از آن مراقبت نماییم. یکی از بیماری هایی که ممکن است هر فردی به آن مبتلا شود کبد چرب میباشد که آثار جبران ناپذیری بر بدن انسان خواهد گذاشت و ما در ادامه بیشتر به این بیماری خواهیم پرداخت.
دلایل ابتلا به کبد چرب
البته کبد همه انسان ها دارای مقداری چربی میباشد ولی اگر این چربی بیش از ده درصد وزن کبد باشد یعنی فرد به بیماری کبد چرب مبتلاست اما عواملی وجود دارند که به عنوان دلایل ابتلا به کبد چرب شناخته میشوند که شامل موارد زیر میشود.
- چاقی: یکی از دلایل ابتلا به کبد چرب چاقی میباشد به طوری که آمارها نشان میدهد 30 تا 90 درصد افراد چاق به این بیماری مبتلا میشوند پس بهتر است افرادی که چاق هستند بیشتر مراقب تغذیه خود باشند و وزن خود را به مرور کاهش دهند. البته این مورد شامل افرادی که لاغر هستند اما چربی اضافه در قسمت شکم و پهلو خود دارند هم میشود که توصیه می کنیم از طریق رژیم غذایی درست و ورزش نیز این چربی های اضافه را آب کنند.
- مصرف نوشیدنی های قندی: یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در جامعه امروزی نوشیدنی هایی است که با قند شیرین شدهاند مانند نوشابه یا نوشیدنی های انرژی زا میباشد که مصرف بیش از حد این نوشیدنی ها به خاطر وجود فروکتوز در آن ها میتواند باعث ابتلا به کبد چرب در طولانی مدت شود.
- قند خون بالا: از دیگر دلایلی که ابتلا به کبد چرب را بیشتر میکند قند خون بالاست و در افرادی که این بیماری را به صورت دیابت نوع دو یا پیش دیابت دارند شایع تر میباشد. قند خون را نیز میتوان هم طریق تغذیه و هم از طریق دارو ها پایین آورد و در حد تعادل نگه داشت.
- مقاومت بدن در برابر انسولین: گاهی پیش میآید که بدن برخی از افراد مقابل هورمون انسولین مقاومت نشان میدهد و باعث مشکلاتی در دراز مدت همچون کبد چرب میشود و برای درمان این بیماری حتما باید به پزشک متخصص مراجعه نمود.
- مصرف مشروبات الکلی: یکی از مشکلاتی که اغلب جوامع غربی با آن درگیر میباشند بیماری کبد چرب بر اثر مصرف مشروبات الکلی میباشد.
- مصرف برخی داروها: مصرف بیش از حد برخی دارو ها همچون آسپرین، استامینوفن یا تتراسایکلین میتواند در طولانی مدت باعث ابتلا به بیماری کبد چرب در بدن فرد شود.
انواع کبد چرب
پس از اینکه با دلایل ابتلا به کبد چرب آشنا شدیم بهتر است به این نکته نیز اشاره کنیم که این بیماری دارای دو دسته کلی میباشد که باهم تفاوت هایی نیز دارند. این دو دسته شامل کبد چرب الکلی AFLD و کبد چرب غیر الکلی NAFLD میشود و دلیل این تقسیم بندی، منشا کبد چرب میباشد یعنی افرادی که بر اثر مصرف مشروبات الکلی مبتلا به کبد چرب شده اند جزو دسته کبد چرب الکلی میشوند اما افرادی که دلیلی جز مصرف الکل دارند جزو دسته کبد چرب غیر الکلی میشوند. لازم به ذکر است بگوییم در پزشکی همین دو دسته نیز دارای انواع مختلف میباشند که به این صورت تقسیم بندی میشود.
کبد چرب الکلی
- کبد چرب الکلی ساده
- استئوهپاتیت الکلی
کبد چرب غیر الکلی
- کبد چرب غیر الکلی ساده
- استئوهپاتیت غیر الکلی
- کبد چرب حاد بارداری
علائم کبد چرب
کبد چرب جزو بیماری های خاموش میباشد و در اغلب موارد علائم و نشانه ای ندارد و وقتی که آسیب های جبران ناپذیری را به بدن وارد کرد خودش را نشان میدهد اما برخی اوقات نیز همراه با علائمی همچون خستگی، ضعف، گیجی، تهوع، کاهش وزن، از دست دادن اشتها، کاهش تمرکز، خارش پوست، زردی پوست و چشم، تورم و درد شکم و پاها، خونریزی از بینی و بزرگ شدن پستان در مردان میباشد تشخیص آن باید توسط دکتر متخصص انجام شود.
علائم کبد چرب در چهره
اما کبد چرب میتواند در چهره نیز نشانه هایی داشته باشد که با شناختن آن ها میتوان زودتر این بیماری را شناخت اما نباید هر عارضه ای روی پوست را به حساب چرب بودن کبد گذاشت پس در صورت مشاهده علائم رو پوست بهتر است به دکتر متخصص مراجعه نمود و آزمایش های مربوط به آن را انجام داد تا علت را یافت. اما از سری علائمی که میتوان به عنوان علائم کبد چرب در چهره به حساب آورد شامل:
- آکنه: یکی از دلایلی که آکنه یا جوش روی پوست ایجاد میشود کبد چرب است زیرا کبد وظیفه کنترل هورمون ها را دارد و در صورتی که چربی بیش از حد تولید کند ترشح هورمون ها نیز نامرتب شده و باعث ترشح چربی بیشتر روی پوست شود.
- خارش پوست: خارش پوست میتواند دلایل زیادی همچون خشکی پوست و ... داشته باشد اما از طرفی نیز میتواند نشانه کبد چرب حاد باشد و باید به آن رسیدگی نمود. کبد با چرب شدن بیش از حد، باعث افزایش نمک در زیر پوست میشود که در نتیجه باعث خارش پوست خواهد شد.
- رنگ پریدگی: اگر در عملکرد کبد اختلالی پیش آید میتواند باعث افزایش آمونیاک در خون شود و در نتیجه باعث کم خونی خواهد شد که نشانه ای همچون رنگ پریدگی روی پوست خواهد داشت.
درمان فوری کبد چرب
اما کبد چرب چه الکلی چه غیر الکلی را با داشتن رژیم غذایی سالم و ورزش میتوان درمان نمود اما درمان کبد چرب با میوه نیز امکان پذیر است و میتواند روند درمان را تسریع بخشد و بسیار کمک کننده واقع شود. یکی از این میوه ها لیمو میباشد که منبع غنی از ویتامین C میباشد و با اثر آنتی اکسیدانی که بر بدن خواهد گذاشت میتواند به رفع چربی بیش از حد کبد کمک شایانی بکند پس مصرف یک لیوان آب گرم همراه لیمو پس از بیدار شدن را فراموش نکنید. لبو نیز میتواند در بدن به صورت سم زدا عمل کند که در نتیجه باعث سلامت بیشتر بدن و دفع چربی بیش از حد کبد باشد. از دیگر میوه هایی که میتواند در درمان فوری کبد چرب تاثیر گذار باشد بلوبری میباشد زیرا این میوه نیز خاصیت آنتی اکسیدان دارد و میتواند در کاهش چربی کبد تاثیر گذار باشد. درمان کبد چرب با عرقیات یکی دیگر از راه های درمان فوری کبد چرب میباشد که میتوان به عرقیاتی همچون عرق رزماری، کاسنی، شاه تره، خارمریم و ... اشاره نمود که مصرف مرتب هرکدام میتواند در درمان کبد چرب تاثیر گذار باشد.
دارو برای درمان کبد چرب
باید اشاره کنیم که هیچ درمان قطعی برای کبد چرب وجود ندارد و مکمل و قرص ها میتوانند در پاکسازی یا کاهش علائم تاثیر گذار باشند اما نمیتوانند راه حلی همیشگی برای کبد چرب محسوب شود و باید این درمان را از طریق رژیم غذایی درست و ورزش پیش بگیریم. ولی در ادامه چند مورد از دارو هایی که برای درمان کبد چرب وجود دارند و البته ترکیبات گیاهی نیز دارند و در طولانی مدت باعث آسیب های دیگر به دیگر اجزای بدن نخواهد شد را معرفی خواهیم نمود.
قرص لیورگل: یکی از داروهایی که برای درمان کبد چرب پیشنهاد میشود که کاملا گیاهی بوده قرص لیورگل میباشد که در ترکیبات این قرص از عصاره خشک گیاه خار مریم میباشد. این قرص را میتوان در بازار در دو دوز مختلف 70 و 140 یافت کرد و میتواند باعث افزایش قدرت نوسازی سلول های کبدی شود و در طولانی مدت باعث کاهش علائم کبد چرب بر بدن باشد.
قرص لیور هلث اید: دومین داروی گیاهی که ترکیبات آن شامل خارمریم، زردچوبه، زرشک، گل قاصدک و ... میباشد و مصرف آن میتواند باعث ممانعت از رسوب چربی در کبد شود و پس از مدتی باعث درمان آن شود.
قرص سینارکول دینه: یکی دیگر از قرص های موثر در علائم کبد چرب، قرص گیاهی سینارکول دینه میباشد زیرا دارای خاصیت آنتی اکسیدان میباشد و در نتیجه تاثیر خوبی بر پاکسازی کبد خواهد داشت.
به طور کلی بهتر است برای مصرف دارو برای درمان کبد چرب، قبل از مصرف به دکتر متخصص مراجعه نماییم و با دادن آزمایش های مختلف نوع چربی کبد خود را تشخیص داده و متناسب با آن قرص مصرف نمایید.
دارو گیاهی برای کبد چرب
زردچوبه: دکتران طب سنتی زردچوبه را به عنوان یک دارو گیاهی برای کبد چرب تشخیص داده اند زیرا زردچوبه دارای آنتی اکسیدان میباشد و میتواند از انباشته شدن چربی در کبد جلوگیری نماید. برای اینکار هم میتوان زردچوبه را داخل کپسول ریخته و بعد از غذا میل نمود و هم اینکه با مقداری عسل ترکیب نموده و سپس مصرف کرد.
خاکشیر: درمان کبد چرب با خاکشیر یکی دیگر از گیاهان دارویی پیشنهاد شده در طب سنتی میباشد زیرا دانه های خاکشیر میتوانند باعث پاکسازی کبد شوند و پس از مدتی تاثیری عالی بر بدن بگذارند. خاکشیر میتواند یکی از بهترین راهکارها برای درمان کبد چرب صفراوی محسوب شود زیرا افراد با این مزاج بیشتر از بقیه مزاج ها به این بیماری دچار میشوند و مشکلات زیادی را برایشان به همراه خواهد داشت.
سرکه سیب: یکی دیگر از طبیعی ترین داروهای گیاهی برای درمان کبد چرب، مصرف سرکه سیب میباشد زیرا میتواند به خوبی کبد را پاکسازی نموده و همچنین باعث کاهش وزن شود و نتایجی عالی برای بدن شما فراهم آورد.
چایی سبز: تحقیقات نشان داده است که مصرف چایی سبز میتواند به تسریع روند درمان کبد چرب کمک زیادی بکند و از انباشته شدن چربی در بدن جلوگیری نماید. اما مصرف این دمنوش باید به صورت مستمر انجام پذیرد و نباید بین مصرف آن وقفه طولانی مدتی بیوفتد.
دارچین: از دیگر داروهای گیاهی که میتواند برای درمان کبد چرب بسیار تاثیر گذار واقع شود دم کرده دارچین میباشد اما مصرف آن به صورت آسیاب نشده میتواند بسیار بهتر عمل نماید.
برای کبد چرب چی بخوریم
همانطور که به آن اشاره نمودیم کبد چرب را میتوان با رژیم غذایی درست نیز درمان نمود یا از علائم آن کم کرد اما این سوال ممکن است برای همه ما پیش بیاید که در این رژیم غذایی سالم چه چیزی باید گنجانده شود؟ برای پاسخ به این سوال بهتر است تا انتهای این مقاله همراه ما باشید. حتما در رژیم غذایی خود از میوه و سبزیجات زیادی استفاده نمایید و مصرف شکر و نمک را به کمتر حد برسانید همچنین مصرف قهوه در طول روز میتواند باعث کاهش ترشح آنزیم های غیر طبیعی در کبد شود پس بهتر است این نوشیدنی را نیز در طول روز مصرف نمایید. هنگام صبحانه خوردن بهتر است گردو را به صبحانه خود اضافه نمایید زیرا گردو دارای اسید چرب امگا 3 میباشد و میتواند به عملکرد بهتر کبد کمک نماید البته روغن زیتون نیز دارای همین خاصیت میباشد و بهتر است در سبد غذایی گنجانده شود.
* مطلب فوق رپرتاژ بوده است و سایت خبری رصداقتصادی مسئولیتی بابت ان ندارد ....
0 دیدگاه