بازار برنج در روزهای گذشته نوسانات بسیاری داشته است. افزایش قیمت برنج ایرانی و خارجی به قدری زیاد شده است که گفته میشود ممکن است این محصول از سفره دهک پایین جامعه به کلی حذف شود. حذف برنج که یکی از پایههای اصلی غذاهای ایرانی است، امنیت غذایی و سلامتی مردم را با خطر جدی رو به رو خواهدکرد. در این مطلب به بررسی معاملات برنج در سال 1400 میپردازیم.
افزایش قیمت برنج
غذاهای ایرانی عمدتا بر پایه برنج هستند به همین دلیل خرید برنج از خریدهای ثابت هر خانواده ایرانی میباشد. قیمت برنج ایرانی در مقایسه با برنج ایرانی بسیار بالاتر بوده است به همین دلیل اغلب خانوادهها ترجیح میدادند تا از برنج های خارجی استفاده کنند. اما امسال، افزایش قیمت برنجهای خارجی باعث شدهاست این محصول به تدریج از سبد خانوادههای کم درآمد و یا دارای درآمد متوسط حذف شود.
مقایسه افزایش قیمت
در مقایسه با سال گذشته میتوان گفت قیمت برنج ایرانی و خارجی در بازار خردهفروشی بیش از 15 هزار تومان افزایش یافتهاست. قیمت هر کیلو برنج هندی 22 تا 23 هزار تومان افزایش یافتهاست. این درحالی است که هر کیلو برنج پاکستانی 24 تا 26 هزار تومان و هر کیلو برنج ایرانی 28 تا 42 هزار تومان در مقایسه با سال قبل افزایش یافتهاست.
چرا برنج افزایش قیمت داشته است؟
عوامل زیادی در افزایش قیمت چند برابری برنج نقش داشته است که هر یک به نوعی قیمت برنج را افزایش دادهاست. در این بخش به چند مورد از این موارد اشاره خواهیمکرد.
دلیل اول: کاهش سطح زیر کشت و افزایش هزینههای تولید
علت افزایش قیمت برنج را میتوان در افزایش هزینه برنجکاران جستجو کرد. قیمت کود در مقایسه با سال گذشته 4 برابر شدهاست و این مسئله روی قیمت تمام شده برنج تاثیر زیادی گذاشتهاست. از طرفی سطح کشت برنج مناطق دیگر کشور مانند استانهای خوزستان، چهارمحال و بختیاری، کرمانشاه و شهر سده لنجان به دلیل کمآبی بسیار کاهش داشتهاست. این عوامل در کنار دیگر عوامل باعث افزایش قیمت برنج در سال 1400 شدهاست.
دلیل دوم: عدم فروش و انبار کردن توسط کشاورزان
به گفته برخی از فعالان بازار، برنج ایرانی در بازار کمبودی ندارد اما انبار کردن برنج توسط برخی از شالیکاران شمالی باعث شدهاست تا قیمتها افزایش یابند. این شالیکاران علت این امر را افزایش قیمت روزانه برنج بیان میکنند و اعلام میکنند که فروش برنج خود را به زمان دیگر موکول کردهاند. بنابراین میتوان گفت برنج در انبار استانهای شمالی به وفور پیدا میشود اما به دلیل افزایش قیمت، فروش آن بسیار کاهش یافتهاست.
دلیل سوم: عدم نظارت
جمیل علیزاده شایق، دبیر انجمن برنج، از دیگر علتهای افزایش قیمت برنج را اینگونه بیان کرد: متاسفانه چون نظارتی وجود ندارد، فروشندگان برنج را به هر قیمتی که دلشان میخواهد، عرضه میکنند و گویا دستگاه های مسئول از این ماجرا رضایت دارند زیرا برای مدیریت آن کاری انجام نمی دهند.
شایق بیان کرد که هر کیلو برنج طارم هاشمی بدون اختلاط در شمال بین 34 تا 35 هزار تومان است اما وقتی به تهران میرسد نه تنها از خلوص آن کاسته میشود، بلکه قیمت آن نیز افزایش مییابد. به گفته کارشناسان اگر مشکلات مربوط به برنج برطرف نشود این افزایش قیمت باز هم ادامه پیدا خواهدکرد.
دلیل چهارم: کاهش واردات در سال 1400
مسیح کشاورز، دبیر انجمن واردکنندگان برنج، اعلام کرد: بنابر آمار گمرک واردات برنج در چند ماه نخست سال نسبت به سالهای قبل 60 تا 80 درصد کاهش یافتهاست. ممنوعیت فصلی هر سال با آغاز فصل برداشت برنج در کشور آغاز میشود و امسال نیز با واردات برنج در اول مرداد تا پایان آبان این ممنوعیت برقرار شد.
دلیل پنجم: خرید و فروش برنج در بورس کالا
افزایش قیمت برنج سبب کاهش تقاضا شدهاست به طوریکه برنج روی دست شالیکاران و کشاورزان مانده است. دو طرح در دستور کار قرار گرفته است تا تقاضا را تحریک کند. یکی از این طرح ها صادرات برنج به دیگر کشورهاست و دیگری عرضه کردن آن به بورس کالا است.
از دلایلی که برنج را وارد بورس کالا میکند این است که این محصول از سبد حمایتی دولت خارج شدهاست و خرید تضمینی برای آن وجود ندارد. ارز دولتی به فعالان این حوزه تعلق نمیگیرد و به همین دلیل قیمت برنج تجاری شدهاست. البته برخی از فعالان بازار میگویند با ورود برنج به بورس کالا ممکن است شبکه دلالی ایجاد شود اما عده دیگر معتقدند که با ورود برنج به بورس کالا دلالی تمام شده و در نتیجه برنج ارزانتر خواهدشد.
جواد فلاح، مدیر توسعه بازار فیزیکی بورس کالا، در رابطه با این امر گفت: برنجی که در بورس کالا معامله میشود برنج بعد از شالیکوبی است. این معاملات در همان سامانه ای که سهام معامله می شود، انجام می شود. تمام افراد دارای کد سهامداری میتوانند از این نماد اقدام به خرید و فروش برنج کنند.
وی افزود: قیمت برنج در بورس کالا مانند معاملات سهام است و هر روز بر اساس عرضه و تقاضا قیمتگذاری میشود، به همین دلیل ممکن است یک روز قیمت آن افزایش و یک روز قیمت برنج نسبت به روز قبل کاهش داشتهباشد.
مزیت ورود برنج به بورس کالا چیست؟
ورود برنج به بورس کالا میتواند هم برای خریداران هم برای کشاورزان مزیتهایی داشتهباشد. از آنجایی که به دلیل افزایش قیمت برنج تقاضای خرید بسیار کاهش یافتهاست، برنج روی دست شالیکاران مانده است. با ورود به برنج به بورس کالا، کشاورزان محصولات خود را به پایانه صادراتی برنج در آمل میبرند و پس از تایید کیفی، گواهی سپرده کالایی دریافت میکنند. از طرفی کیفیت محصول در بورس توسط کارشناسان بررسی میشود و خریداران از کیفیت محصول خیالشان راحت خواهد شد.
خرید برنج عمده از بنکداران
با توجه به افزایش قیمت برنج، بهتر است برنج را بی واسطه از کشاورزان یا بنکداران خریداری نمایید. بهتر است برنج را به صورت عمده، برای مصرف یکساله خود تهیه کنید تا قیمت کمی کمتر شود. شما می توانید برای خرید عمده برنج به سامانه بنکداری آنلاین آوان مال مراجعه کرده و قیمت انواع برنج را در بنکداری های مختلف بررسی و پس از مقایسه کردن اقدام به خرید کنید.
خرید عم
* مطلب فوق رپرتاژ اگهی می باشد و سایت خبری رصداقتصادی مسئولیتی بابت آن ندراد .
0 دیدگاه