راه اندازی گلخانه هیدروپونیک چگونه است؟
از متداول ترین سوالاتی که بین افراد بسیاری بر سر زبان ها افتاده این است که راه اندازی گلخانه هیدروپونیک چگونه است؟ راه ها و اصول راه اندازی این گلخانه چیست؟ در ادامه به اطلاعاتی در خصوص گلخانه هیدروپونیک و اصول راه اندازی گلخانه های هیدروپونیکی اشاره می کنیم.
منظور از گلخانه هیدروپونیک چیست؟
زمانی که حرف از کشت هیدروپونیک به میان می آید می توان دریافت که منظور کشت گیاهان در آب می باشد.لذا زمانی که افراد علاقه زیادی به پرورش گیاهان دارند اما به هر دلیلی نمی توانند یا نمی خواهند از خاک برای پرورش گیاهان استفاده کنند، می توانند با راه اندازی گلخانه هیدروپونیک تنها با بهره گیری از آب به پرورش گیاهان مورد نظر خود بپردازند.زیرا در این نوع کشت، گیاهان برای رشد نیازی به خاک ندارند.
از روش کشت هیدروپونیک می توان جهت پرورش گیاهان متعدد کشاورزی بهره برد..لذا باید توجه داشت کشت هیدروپونیک در سراسر جهان بسیار محبوب بوده و مورد استقبال قرار گرفته است.
مهم ترین اصول راه اندازی گلخانه هیدروپونیک
جالب توجه است که گلخانه های هیدروپونیک را می توان در شرایطی راه اندازی نمود که خاک به مقدار زیاد و در حد تناسبی وجود نداشته و آب فراوانی نیز در دسترس می باشد.
علت اینکه در گلخانه هیدروپونیک برای کاشت و پرورش گیاهان نیاز به خاک نیست این می باشد که در این نوع گلخانه گیاهانی که برای پرورش نیاز به خاک ندارند کاشت شده و تنها با آب به آن ها رسیدگی می گردد.
به سبب تاسیس گلخانه هیدروپونیک می توان انواع سبزیجات را در بهترین کیفیت تولید نمود که می تواند نتایج پرثمری برای باغبان هایی که به پرورش گیاهان با این روش می پردازند، داشته باشد.
مبانی راه اندازی گلخانه هیدروپونیک
می توان از سنگ دانه جهت راه اندازی و بهره گیری از کشت هیدروپونیک استفاده نمود.در این مواقع در صورت استفاده از سنگ دانه باید توجه گردد سیستمی که مورد استفاده قرار می گیرد نیاز است که دارای فرو رفتگی باشد و این فرو رفتگی دارای سنگه دانه باشد و نیز در انتهای آن باید یک زهکش وجود داشته باشد.
در ادامه جهت کاشت گیاهان هیدروپونیکی در آن طرف یعنی انتهای قسمت فرو رفتگی که در آن بخش زهکشی ایجاد نگشته لازم است که محلولی مغذی ریخته شود..چرا باید این اتفاق افتد؟ زیرا زمانی که گیاه در آب غرق و فرو رفته باشد محلول مغذی از سمت دیگر که حالت فرورفتگی دارد خارج می شود و این روند و چرخه نیز به طور مداوم تکرار می گردد.
بسیار مهم است که در روش کشت هیدروپونیک، گیاهان کاشته شده در محلول به صورت شناور باشند به همین سبب از نکات مهم در راه اندازی این نوع گلخانه این است که نیاز است از تکیه گاه هایی لزوما فیزیکی در بالای محلول غذایی استفاده نمود.
همچنین باید در نظر داشت به جهت جلوگیری از بروز مشکلات احتمالی بر گیاهان فرضا رشد جلبک لازم است که از ورود نور به داخل سیستم جلوگیری گردد.در این نوع کشت گیاهان به اکسیژن بالایی نیاز دارند بنابراین نیاز است محلول مغذی به شکلی مکانیکی جهت وجود اکسیژن اندازه و مناسب هوادهی گردد.
مزایای راه اندازی گلخانه هیدروپونیک چیست؟
- زمانی که افراد قصد راه اندازی این نوع گلخانه را داشته باشند دیگر نیازی به نگرانی از جهت بستر کشت هیدروپونیک و مکان مورد نظر جهت پرورش گیاهان نخواهند داشت زیرا در این نوع روش کشت محدودیت مکانی وجود ندارد.
- با اینکه از آب برای پرورش گیاهان استفاده می گردد اما نیازی به استفاده فراوان از آب نیست و می توان از آب به میزان کم جهت کشت و پرورش گیاهان بهره برد.
- در راه اندازی گلخانه هایی که هیدروپونیکی هستند گیاهان سریع تر رشد می کنند.
- از آنجایی که برای اکثر باغبان ها مهم است که چه گیاهانی را پرورش دهند که در تمامی فصول قابل پرورش باشند نیاز است بیان داریم در گلخانه های هیدروپونیک شرایط لازم جهت رشد گیاهان در تمامی فصول وجود دارد.
- مزاحمت های حشرات موذی نیز در گلخانه های هیدروپونیک بسیار کمتر می باشد.
کشت هیدروپونیک مزایای بسیار دیگری هم دارد که به مهم ترین آن ها اشاره نمودیم ولیکن زمانی می توان به نتایج مطلوب دست یافت که بتوان به خوبی با اطلاعات کامل و تخصصی به راه اندازی این نوع گلخانه پرداخت و دقت لازم را در تمامی جوانب داشت.
گلخانه هیدروپونیک چطور عمل می کند؟
شاید این سوال پیش آید که گلخانه های هیدروپونیک چه نقشی در رشد سریع گیاهان دارند و چگونه می توان در این نوع گلخانه ها به پرورش گیاهان پرداخت..در ادامه به نحوه عملکرد و رشد گیاهان در گلخانه های هیدروپونیک اشاره می کنیم.
دریافتیم که روش های کشت گیاهان در گلخانه هیدروپونیک که از آب برای پرورش گیاهان استفاده می گردد با روش کشت گیاهان با خاک متفاوت است..در گلخانه های هیدروپونیک می توان از آب استفاده نموده و جهت استفاده از عناصر دیگر هم از شن، الیاف نارگیل و..بهره مند گشت.
سیستم های کشت هیدروپونیک چیست؟
جهت کشت هیدروپونیک می توان از روش ها و به قولی سیستم های متنوعی استفاده نمود بنابراین افراد می توانند با توجه به توضیحات ذیل هر نوع سیستمی را جهت کشت گیاهان هیدروپونیکی پیاده سازند زیرا تمامی سیستم های اشاره شده سبب رشد بسزای گیاهان در گلخانه هیدروپونیک می شوند.
برخی انواع سیستم هیدروپونیک عبارتند از:
- سیستم هیدروپونیکی ساده
- کشت هیدروپونیکی نواری
- کشت هیدروپونیکی قطره ای
- سیستم کشت هیدروپونیکی شناوری
سیستم هیدروپونیک ساده
زمانی که گیاهان موجود بزرگتر از سایر گیاهان باشد می توان از این نوع سیستم استفاده نمود لذا از آنجایی که گیاهان بزرگتر نیاز بیشتری به آب دارند با استفاده از این روش که به آن سیستم کشت هیدروپونیکی ویکی هم می گویند می توان آب مورد نیاز این گیاهان را تامین نمود.
کشت هیدروپونیکی نواری
نوار نازکی از مواد غذایی متناسب برای گیاهان که سبب رشد گیاهان می شود را روش کشت هیدروپونیکی نواری می گویند..این نوار به ریشه گیاهان رسیده و مزایای مطلوبی برای گیاهان دارد.
کشت هیدروپونیک قطره ای
در این روش جهت تامین آب مورد نیاز گیاهان از قطره چکان استفاده می شود و علاوه بر کاربردهای فراوان در روش کشت هیدروپونیکی در سایر روش های پرورش گیاهان هم مورد استفاده قرار می گیرد.
با بهره گیری از قطره چکان نیز می توان از مصرف بیش از حد آب و به هدر رفتن آن جلوگیری نمود.
یکی از مزیت های این روش این است که می توان با توجه به نیاز هر گیاه از سیستم قطره ای بهره گرفت بدین گونه افراد می توانند همانطور که قصد دارند یا با توجه به نیاز گیاه از این سیستم استفاده نمایند تا با وارد آمدن آب به ریشه گیاهان، این گیاهان در سرعت بالایی رشد کنند.
سیستم کشت هیدروپونیکی شناوری
یکی از مزایای این روش کشت، پیاده سازی آن هم در فضاهای بسته ای مثل گلخانه و هم در فضاهای باز می باشد ولیکن باید توجه داشت نیاز است در صورت پیاده سازی این سیستم پس از راه اندازی گلخانه های هیدروپونیک، حتما به نوع آب وهوا دقت داشته و این سیستم در هوایی مطلوب پیاده گردد.
چرا این سیستم کشت می تواند تاثیرات مطلوبی بر گیاهان هیدروپونیکی داشته باشد؟ زیرا همانطور که از اسم این سیستم مشخص است گیاهان در آب به همراه موادی مغذی جهت رشد بهتر نیز شناور هستند و به همین سبب گیاهان می توانند به خوبی از آب مورد نیاز و مواد مغذی بهره مند گردند.
می توان از دیگر روش ها و سیستم های کشت هیدروپونیکی هم استفاده نمود فرضا:
- کشت هیدروپونیکی مویینگی
- سیستم کشت هواکشت
- کشت هیدروپونیکی غوطه وری
- کشت هیدروپونیکی کراتکی
- کشت آب عمیق
- و..
باید توجه داشت که نیاز است پیش از بهره گیری از هر یک از این روش ها باید دانش و تجربه لازم را به دست آورد زیرا به کارگیری هر یک از این سیستم ها نیاز به دقت بالایی داشته و مهم است که به شیوه ای صحیح و اصولی انجام گیرند..بنابراین باید از متخصصان کشت هیدروپونیک در خصوص نحوه به کارگیری سیستم هیدروپونیکی مورد نظر اطلاعات لازم را جویا شد.
برخی معایب کشت هیدروپونیک
- حساس ( عدم مقاومت بالا در برابر حشرات.تغییرات آب و هوایی و..) احتمال آسیب به گیاهان
- الزام به مراقبت دائمی و مداوم
- هزینه بالای تاسیس گلخانه هیدروپونیک
- احتمال بروز مشکلات ناشی از آب
الزامات جریان نور در گلخانه هیدروپونیک
نمی توانیم منکر نیاز همه گیاهان به نور طبیعی شویم ولیکن نیاز است برخی نکات را یادآوری نمود..فرضا مهم ترین نکته در زمینه کشت گیاهان هیدروپونیکی این است که در فصل سرد زمستان گیاهان هیدروپونیکی باید از نور مکمل نیز بهره مند گردند..
می توان در خصوص نحوه نوردهی و میزان نور برای هر یک از گیاهان و..از متخصصین و افراد مجرب، پس از راه اندازی گلخانه هیدروپونیک مشورت گرفته و بهترین نتایج را حاصل نمود.
از چه محصولاتی در گلخانه هیدروپونیک استفاده کنیم؟
افراد می توانند از محصولاتی اعم از زعفران، گل رز، گوجه فرنگی و آلوئه ورا استفاده نمایند لذا این محصولات از جمله پردرآمدترین محصولاتی هستند که می توان با کشت هیدروپونیک به پرورش و بهره گیری از آن ها پرداخت.
علاوه بر این محصولات می توان از کاهو، توت فرنگی و..هم استفاده نمود.
0 دیدگاه