به گزارش رصداقتصادی به نقل از ایسنا، عصر ایران نوشت: «ایران به پایگاههای آمریکا در عراق حمله موشکی کرد. این خبری است که جهان را در شوک و بهت فرو برده است.
در اولین نگاه تحلیلی به این ماجرا نکات زیر قابل تامل است:
۱- در روزهای اخیر، هنگامی که صحبت از «انتقام سخت» میشد، دو گزاره مطرح میشد:
- آن چه گفته میشود رجزخوانی است و ایران هیچ اقدام خاصی نخواهد کرد یا نمیتواند بکند.
- ایران در قالب اقدام نیابتی پاسخ خواهد داد مانند حمله با منشاء نامعلوم به نیروهای آمریکایی در عراق.
اما کمتر کسی میتوانست پیشبینی کند که ایران «راسا و مستقیما» پاسخ ترور سردار سلیمانی را بدهد. ترور سردار سلیمانی توسط پنتاگون انجام شد و عملیات انتقام نیز توسط سپاه؛ صریح و سریع و بی هیچ پردهپوشی و دقیقا در همان ساعتی که سردار سلیمانی ترور شد.
۲- آن چه انجام شد، تنها یک انتقام نبود، اعلام استراتژی رسمی جمهوری اسلامی در برابر تهدیدات بود. مطابق این استراتژی، جمهوری اسلامی ایران هرگونه تعرضی را سریع و کوبنده پاسخ میدهد؛ ولو آن که طرف مقابل آمریکا باشد و بیم جنگ نیز برود.
۳- با این اوصاف کشورهای عربی میزبان پایگاههای آمریکا، در تعاملات خود با ایران باید تجدید نظر کنند و چندان مستظهر به نظامیان آمریکا نباشند؛ خاصه آن که سپاه رسما و صراحتا اعلام کرده است که هر کشوری که مبدا حمله آمریکا به ایران باشد، هدف حملات بعدی است.
۴- واکنش آمریکاییها نشان میدهد که آنها نیز منتظر چنین حملهای نبودند و کاملا سر در گم هستند. ابتدا قرار بود ترامپ سخن بگوید و اعلام موضع کند ولی شورای امنیت ملی آمریکا مصوب کرد که او دست کم تا فردا حرف نزند و کاخ سفید هم بیانیه ندهد.
نانسی پلوسی، رییس مجلس نمایندگان آمریکا نیز خواهان پایان دادن به وضعیت موجود شد و تصریح کرد که آمریکا تاب جنگی دیگر را ندارد. حتی برخی سناتورهای جمهوریخواه و نزدیک به ترامپ نیز خواستار عدم واکنش نظامی شدند و برخی دیگر نیز خواهان حمله به مراکز اقتصادی و نظامی ایران شدند. در مجموع واکنش های اصلی تا کنون، عمدتا یا سکوت بوده یا دعوت به اجتناب از درگیری.
۵- ساعاتی بعد از حملات سپاه به مواضع آمریکاییها در عراق، برخی رسانههای آمریکایی اعلام کردند که هیچکدام از نیروهای آمریکایی در حملات ایران کشته و مجروح نشدهاند. دو حالت متصور است. یا این خبر درست است که در این صورت آنها فقط یک خبر صحیح را منتشر کردهاند یا این خبر نادرست است که در این حالت، میتوان آن را اقدامی امنیتی دانست که پاسخ ندادن احتمالی آمریکا را از حالا توجیه میکند. البته هنوز در مرحله کمبود اطلاعات هستیم و باید منتظر ساعات و روزهای سرنوشتساز آتی باشیم.
۶- حملات به مراکز نظامی آمریکاییها در حالی صورت گرفت که آنها در عالیترین درجه آمادهباش بودند. حال سوال این است که چگونه سیستمهای دفاع موشکیشان نتوانستند در برابر این حملات کاری بکنند؟
۷- بعد از مصوبه پارلمان عراق مبنی بر لزوم خروج نیروهای آمریکایی از عراق، این گزاره مطرح شد که ممکن است پایگاههای آمریکایی به اقلیم کردستان عراق منتقل شوند. حمله سپاه به پایگاه آمریکایی اربیل (کردستان عراق) میتواند ناظر به این گمانهزنی باشد.
۸- ترامپ در قمار خاصی افتاده است: پاسخ نظامی، عواقب نامعلومی خواهد داشت؛ خاصه بعد از اعلام عملی استراتژی دفاعی ایران (بند ۲) و اگر پاسخ ندهد ممکن است سبد رای جمهوریخواهان و تندروهای آمریکایی را از دست بدهد.
در هر حال، هر چه کند سرنوشت انتخاباتیاش بهشدت تحت تاثیر قرار خواهد گرفت و این، یادآور عنوانی است که سردار شهید قاسم سلیمانی با آن ترامپ را خطاب می کرد: «قمارباز».
0 دیدگاه