هر چیز ارزشمندی که مالکیت آن در اختیار یک فرد یا سازمان باشد و قابلیت مبادله با وجه نقد را داشته باشد، دارایی نامیده میشود. به عبارت جامع تر، اموال یا حقوقی که بتوان آنها را به پول نقد تبدیل کرد، دارایی به شمار میرود.
دارایی میتواند مانند ساختمان، خودرو و … مشهود و قابل لمس باشد و میتواند مانند برند، حق ثبت اختراع، سرقفلی و … نامشهود و غیرقابل لمس باشد. در دسته بندی دیگر، داراییهایی مانند موجودی نقد یا سرمایهگذاریهای کوتاه مدت که میتوان آن را در مدت کوتاهی به وجه نقد تبدیل کرد، داراییهای جاری خوانده میشوند. در مقابل، داراییهای غیر جاری در مدت کوتاه و به سرعت به پول نقد تبدیل نمیشوند و معمولا شخص مالک، قصد نگهداری آنها را برای بلند مدت دارد.
آشنایی با مفهوم مدیریت دارایی
مدیریت دارایی فرایندی است که با هدف حفظ و افزایش ارزش دارایی صورت میگیرد. این اقدام میتواند توسط یک شرکت بر روی تمام یا بخشی از دارایی یک فرد یا سازمان انجام شود.
برای مدیریت دارایی میتوان دو تعریف ارائه داد. در تعریف اول که در ارتباط با شرکتها است، مدیریت دارایی به معنی انجام بهترین استفاده از داراییهای یک شرکت است به طوری که بتوان بیشترین بهره برداری را از آن نمود. در این مفهوم، مدیر دارایی تلاش میکند تا داراییهای فیزیکی، انسانی، مالی و اطلاعاتی شرکت را به بهترین شکل به کار گیرد تا ارزش شرکت به حداکثر مقدار خود برسد. در تعریف دوم، مدیریت دارایی مربوط به سرمایهگذاری و به معنای سرمایه گذاری از طرف دیگران و به صورت غیرمستقیم است. در ادامه با این نوع از مدیریت دارایی بیشتر آشنا خواهیم شد.
سبدگردانی
خدمات سبدگردانی اختصاصی یکی از ابزارهای بازار سرمایه است تا افراد بتوانند با مدیریت غیر مستقیم ریسک، به بازدهی مطلوب خود دست یابند.
سبدگردانی به طور اختصاصی برای هر شخص انجام میشود و آزادی و تنوع داراییها و استراتژیها در این خدمات نسبت به صندوقهای سرمایهگذاری بیشتر است. سبدگردانی بر اساس سطح ریسکپذیری و شرایط شخصی افراد انجام میشود و به سرمایه اولیه قابل توجهی نیاز دارد.
انواع صندوقهای سرمایه گذاری
در بازار سرمایه انواع صندوقهای سرمایه گذاری وجود دارند و هر فرد میتواند بر اساس شرایط و نیاز خود، صندوق مناسب خویش را انتخاب کند. انواع صندوقهای اوراق بهادار با درآمد ثابت، سهامی، مختلط، کالایی، مبتنی بر طلا، شاخص، اهرمی، بخشی و … با سطوح ریسک مختلف در بازار سرمایه توسعه یافته و به سرمایهگذاران خدمات ارائه میدهند.
مدیریت سرمایه چیست؟
مدیریت سرمایه مهارت بسیار مهمی در مسیر موفقیت مالی افراد محسوب میشود. اگر افراد قادر نباشند که سرمایه خود را به درستی مدیریت کنند، در شرایط آشفتگی اقتصادی، ارزش دارایی آنها با کاهش مواجه میشود و در زندگی با چالش روبرو خواهند شد.
عوامل موثر در مدیریت سرمایه
مدیریت سرمایه و کنترل ریسک را میتوان به شیوههای مختلف انجام داد. تعریف یک سیستم معاملاتی شخصی، شناخت بازار، کنترل هیجانات و استرس معاملاتی، دوری از تصمیمات احساسی، متنوع سازی سبد سرمایه گذاری، تعیین میزان سرمایه مورد نظر برای فرایند سرمایه گذاری، تعیین حد سود و زیان و مواردی از این دست از جمله مولفههای تاثیرگذار در مدیریت سرمایه هستند.
استراتژیهای مدیریت سرمایه
در فرآیند مدیریت سرمایه، از سه استراتژی میتوان استفاده کرد. انتخاب استراتژی به روحیه و میزان ریسکپذیری هر فرد بستگی دارد.
در استراتژی محتاطانه، حفظ اصل سرمایه و امنیت آن اولویت اول به شمار میرود. این نوع از سرمایه گذاری معمولا با دید بلند مدت صورت میگیرد و هیجانات و نوسانات بازار بر این فرایند تاثیر ندارد. برای مثال میتوان گفت برای کسانی که این استراتژی را انتخاب میکنند، صندوقهای درآمد ثابت گزینه مناسبی محسوب میشود.
در مقابل، استراتژی هجومی کسب سود را در اولویت قرار میدهد. افرادی که چنین شیوه ای را اتخاذ میکنند، برای کسب سود بیشتر حاضر به پذیرش ریسک بالاتر هستند. استراتژی نوع سوم در مدیریت سرمایه تقریبا در میان دو استراتژی قبلی قرار میگیرد. این روش که به استراتژی پوششی موسوم است، شامل شیوههای گوناگون کنترل ریسک و بازده برای دورههای زمانی کوتاه و بلند مدت است .
فعالیت در بازارهای مالی و موفقیت در کسب بازدهی مناسب به اشراف اطلاعاتی نسبت به بازار و آشنایی با مفاهیم دنیای مالی نیاز دارد. همچنین بدون اجرای مدیریت دارایی و سرمایه نمیتوان به اهداف مالی تعریف شده دست یافت. علاقمندان برای آشنایی بیشتر با مفاهیم مالی و بازار سرمایه میتوانند از منابع معتبر آموزش بورس و بازار سرمایه استفاده نمایند.
0 دیدگاه